Платформа за подаване на сигнали от страна на потребителите за

...
Платформа за подаване на сигнали от страна на потребителите за
Коментари Харесай

Нова платформа приема сигнали на потребители за некачествени храни

Платформа за подаване на сигнали от страна на потребителите за подозрения и нередности на хранителни артикули бе показана в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция по време на конференция за активността на Фондация „ За налична и качествена храна “, която се трансформира в съдружие. Потребителят би трябвало да вкара своите имена, имейл адрес и телефон, с цел да подаде сигнал на страницата на сдружението. Предвидено е текстово поле, в което да се опишат нередностите, както и опция за прикачване на фотография или файл.

Сдружението продължава да бъде добър контакт и връзка сред всички институции, ангажирани с гаранцията за налична, качествена и създадена от български производители храна, сподели ръководителят на сдружението Д-р Андрей Вълчев. В рамките на година са осъществени съвсем 50 изявленията, като с изключение на рубриките за диалози с производители и консуматори, към този момент има и нова – за разговор с представители на браншовите организации. 

От първия път, когато депозирахме първия си сигнал, досега няма обстоен, явен и безапелационен отговор за какво във веригите не престават да се продават некачествени, главно млечни, артикули, добави Вълчев. По думите му във време на икономическа неустановеност, когато потребителят дава своите левове за стока, нейното качество би трябвало да е обезпечено. 

В хода на конференцията бе разисквана и тематиката за продоволствената рецесия. 

Некачествената храна, неналичието на съответен надзор и невъзможността действително да се реализира следена търговия водят до три съществени неща - неналичието на здравен надзор, загуба на български фиск и заличаване на производителите на плодове и зеленчуци в България, разяснява ръководителят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Няма никакъв проблем да бъде направена доставка от която и да е страна членка на Европейския съюз до друга, тъй като всички закони, наредби, регламенти са идентични, уточни Димитър Димитров от Министерството на земеделието. Той акцентира, че е допустимо контролните системи в някои страни да са в действителност на по-високо равнище и би следвало да се работи в тази тенденция. Според него прочувствено се смесват проблемите за сигурността и качеството на храните. Губи се връзката дали това, че една храна не е толкоз качествена, безусловно води до проблем, обвързван със здравословното положение. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР