Планираното изпускане на прочистената от радиация вода от повредената от

...
Планираното изпускане на прочистената от радиация вода от повредената от
Коментари Харесай

Започват да изпускат в Тихия океан вода от АЕЦ „Фукушима”

Планираното изпускане на прочистената от радиация вода от развалената от цунами японска атомна електроцентрала " Фукушима " не може да се отсрочва повече макар опасенията на локалните поданици, сподели новият японски министър председател Фумио Кишида, представен от Асошиейтед прес.

Той съобщи това по време на първото си посещаване на обекта след встъпването си в служба. Кишида акцентира, че държавното управление ще работи, с цел да увери жителите в техническата сигурност на плануваното изпускане, съобщи Българска телеграфна агенция.

АЕЦ " Фукушима " претърпя тежка повреда след земетресение и цунами през 2011 година. Кишида посети за малко централата, в която е складирано огромно количество пречистена, само че към момента радиоактивна вода. " Разбрах, че въпросът с (изпускането на) водата е от жизненоважно значение и не би трябвало да се отсрочва ", съобщи Кишида след обиколката си.

Правителството и компанията оператор на централата " Токио електрик пауър " оповестиха през април, че възнамеряват да стартират да изпускат в Тихия океан вода от авариралата АЕЦ, за която настояват, че като цяло е очистена от радиоактивни материали, само че съдържа тритий, радиоактивен изотоп на водорода. Токио твърди, че наличието на тритий ще е сведено до една четиридесета от нормите за сигурност. Местни поданици, риболовци и прилежащите на Япония страни се опълчиха изрично на тези планове.

Радиоактивна вода, употребена за изстудяване, продължава да изтича от развалените реактори от злополуката насам. Водата се изпомпва от централата и се складира в към 1000 резервоара, които съгласно " Токио електрик пауър " ще се запълнят в края на идната година. Японски представители споделят, че изпускането на водата е належащо за ликвидирането на последствията от повредата и изпускането ѝ в океана е най-реалистичният проект. Кишида акцентира, че държавното управление ще направи всичко по силите си, с цел да разсее опасенията, че изпускането на водата ще навреди на локалната рибна и други промишлености, като даде научни данни за сигурността на интервенцията. Токио изиска помощ от Международната организация по атомна сила, с цел да подсигурява, че изпускането дава отговор на международните стандарти за сигурност - в това число обработването ѝ по метод, гарантиращ, че радиоактивността ѝ е под допустимите правила, отбелязва АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР