Планираме да имаме 500 самолета до края на десетилетиетоНие сме

...
Планираме да имаме 500 самолета до края на десетилетиетоНие сме
Коментари Харесай

Йозеф Варади: България е силен пазар за Wizz Air

Планираме да имаме 500 самолета до края на десетилетието Ние сме самолетната компания с най-ниски излъчвания на CO2 България заслужава вложенията, ще продължаваме да ги вършим Разширяваме се на Изток, добавихме Абу Даби
Wizz Air е най-голямата компания в самолетния бизнес, оперираща в Европа, най-бързо разрастващата се самолетна компания на Стария континент и водещият авиопревозвач в България. Тя е част от бизнеса на така наречен бюджетни или нискотарифни оператори, които оферират на своите пасажери по-ниски цени при опазване на високо качество на услугата. Това се реализира с финансов модел, който, в случай че не неповторим, е запазена марка на Wizz Air. И още, напълно неотдавна компанията разгласи разширението въз основата си на летище София с прибавянето на седми аероплан към локалната й флотилия, стартирането на два нови маршрута и повишението на честотата на 12 от най-атрактивните настоящи полети от и за България.
-->


За запазената марка на Wizz Air като предприемаческа компания, за оцеляването в изискванията на коронавирус пандемията и променената среда, за екологичната страна на летенето и доста други въпроси на авиопревозваческия бизнес беседваме с основния изпълнителен шеф Йозеф Варади.

- Г-н Варади, неотдавна вашата компания разгласи, че ще добави още един аероплан към флотилията, настояща от България. Много ли са седем самолета за една страна и по какъв начин може да се съпостави този размер на интервенциите с други страни в Източна Европа? Как можем да съдим за размера на активността в една обособена страна?

- Трябва да преглеждаме тази съответна стъпка в по-голяма вероятност и от позиция на предпандемичните равнища. Ако погледнем работата на Wizz Air през днешния ден, ние сме 35% по-големи - тогава управлявахме 119 самолета, през днешния ден имаме 171 самолета. По-голямата част от растежа пристигна от нови пазари. Навлязохме мощно в Италия, интензивно в Албания, а бързо по-късно се насочихме и към Абу Даби. Отворихме цялостен портфейл от слотове на лондонското летище Гетуик.

При съществуващите наши пазари и страните, в които оперираме, резултатите към този момент се завърнаха към предпандемичните равнища, какъвто е и казусът със София съответно и с България като цяло. Така че седмият аероплан идва като напредък върху всичко това. Едновременно със завръщането на 100% назад към равнищата от преди коронавирус, в този момент прибавяме спомагателен потенциал към пазара. А от идната година ще имаме 20% повече самолетни места в България спрямо предпандемичните равнища. Мисля, че това е добра вест, тъй като това акцентира нашата отдаденост към локалния пазар. Смятаме, че България е пазар, който си заслужава вложенията и по тази причина ще продължаваме да ги вършим.

- И въпреки всичко по какъв начин можем да преценим мащаба на една самолетна компания в избрана страна?

- Трябва, несъмнено, да го отнесем към размера на пазара и броя на популацията. България е доста значима за нас. Имаме две оперативни бази - една в София и една във Варна. Мисля, че що се отнася до популацията страната е сравнима да вземем за пример с Унгария и някои други страни. Вярвам, че България е добра като размер на пазара, че това е мощен пазар за Wizz Air. Ние демонстрираме година след година, че можем да реализираме растеж на пазара, че можем да разширяваме нашето наличие и нашата мрежа в страната.

- Компанията Ви оперира на българския пазар към този момент 17 години. Кои бяха и са най-интригуващите страни на тази " история "? Добра за бизнес ли е България?

- България е доста забавен пазар що се отнася до типовете трафик и мотивацията за пътешестване, тъй като страната има сериозен принос към пазара на пътувания за отмора, да вземем за пример от и към курортите по Черноморието. Голям е ползата към полетите към страната и има доста пасажери, идващи в България. Очевидно с повишаването на приходите на хората те харчат повече и за пътешестване за почивки в чужбина. Освен това България е източник на работна ръка за доста страни в Западна Европа, по тази причина хората мигрират, с цел да работят или учат. Тук имаме доста разнороден пазар, който покрива голям брой аспекти на бизнеса с авиопревози. Неслучайно България е скъпа за нас дестинация.

- А какъв е казусът с бизнес туризма? Има ли интерес от хората идващи и заминаващи по бизнес да употребяват Wizz Air?

- Той е детайл от това, за което към този момент загатнах, само че не бих споделил, че е определящ фактор за нашата самолетна компания. Бизнес пасажерите не са напълно наша цел. С наслаждение и предпочитание им предоставяме транспорт и те се възползват от нашите услуги. Ние сме най-голямата самолетна компания в страната. Естествено докарваме доста бизнес пасажери, само че не сме обичайният вид бизнес самолетна компания.

- Кои са най-предпочитаните дестинации за българите?

- Служим на пазара въз основата на потребителските потребности. Където желаят да отидат хората натам летим. Затова мисля, че нашата мрежа демонстрира, че има възходящ интерес към Изтока, като да вземем за пример Обединените арабски емирства, както и към морски дестинации и обичайни градове в Европа. Разбира се, има го ползата към вътрешния пазар на полетите.

- Как виждате процеса на разширение на активността на компанията? Как това се вмества в модела на Wizz Air?

- Що се отнася до разширението на бизнеса, считам, че най-хубавият метод да си представим Wizz Air е да погледнем към нас като фокусирани към три разнообразни пазара в географски смисъл. Имаме някои по-специални пазарни вложения в Европа, като да вземем за пример доста мощно наличие измежду полетите от и до Лондон, през Лутън, а в този момент и през Гетуик. Много мощно към този момент присъстваме на италианския пазар с 6 оперативни бази в Италия, а в този момент имаме и съществуване на услуги в Австрия посредством базата си във Виена. Голям дял от интервенциите при нас идват от Централна и Източна Европа, където сме с доста съществено и водещо наличие. Имаме и своя възходящ дял във вътрешните линии.

Наскоро започнахме да се разширяваме повече на Изток. Добавихме Абу Даби, обявихме началото на полети по 23 маршрута от и до Саудитска Арабия. Тоест имаме съществено разширение на интервенциите в тази част на света и се разрастваме. Мисля, че всички тези пазари подлежат на още по-сериозно разгръщане. Затова продължаваме да гледаме към опциите за растеж на тези пазари. С тях се свързват точките по доста направления. Така е и от българска вероятност.

- Компанията Ви твърди, че е най-силно насочената в Европа към опазването на околната среда. Как постигате това?

- Най-вече като летим с най-младата флотилия от самолети и оперираме с огромни машини. А що се отнася до инженерния дизайн, въглеродният ни отпечатък за пътнико-километър е най-ниският в Европа. Това е измерима големина е, чийто стойности демонстрират, че отделяме 50 грама въглерод на място на километър, което е сравнимо с 90-100 грама приблизително за авиоиндустрията. Това ни прави самолетната компания с най-ниски излъчвания на CO2 на пътникo-километър в Европа. Няма друга самолетна компания, която да лети при такива зелени условия, що се отнася до технологията и до възрастта на флотилията и оперативната успеваемост, която реализираме с нашите самолети. 

- И въпреки всичко по какъв начин успявате? Цените ви са по-ниски?

- Постигаме го най-много като влагаме в самолети. Купуваме единствено нови самолети. Не използваме втора употреба. Цялата ни флотилия постоянно е напълно нова. Това е едната част. А на второ място са вложенията, които вършим в разнородни нови технологии, свързани с нашата активност и с обслужването на клиентите.

- В този смисъл какво бъдеще предвиждате що се отнася до самолетите и технологията? Смятате ли да купувате по-големи самолети? Не желаете ли да вземем за пример да имате А-380 във флотилията си?

- Определено към този момент купуваме най-големите самолети за нашия бизнес. Няма по какъв начин да сме по-големи в това отношение. Що се отнася до колосите, това е напълно друг модел на деяние и ние не планираме сходни покупки (на А-380 - бел.ред.). С други думи залагаме на това да купуваме нови самолети и да понижаваме нашия въглероден отпечатък. Така ще бъде и отсега нататък.

Смятаме да преминем и към опазващо природата авиационно гориво. Разбира се към момента има много въпроси към тази сериозна стъпка. Единият е обвързван с предлагането на такива горива, другият с цената. Но ние сме доста заинтригувани в това отношение и сме заложили на серия начинания. Например да закупим дял в някои от производителите на новите авиационни горива. Третото е, че насочваме взор към дълготрайни вложения в решения за декарбонизация, които промишлеността предлага. Ориентирани сме към бъдещето и гледаме положително към потребление на самолети с водородно гориво. Става дума за нещо, което следва в идващите 15-20 години. Това са дълготрайни проекти, за които лишава време да се развие технологията.

- Не е в границите на научната фантастика, нали?

- Мисля, че е повече от научна фантастика, само че това е технология, която към момента мъчно може да се вмести в действителен бизнес модел. Ето да вземем за пример доста по-трудно е да се съхранява водород, в сравнение с класическото самолетно гориво, от позиция на летищата. Така че и този проблем би трябвало да се реши.

- Що се отнася до тежкия интервал на пандемията какви бяха вредите за Wizz Air? Как се справихте в този сложен миг, траял най-малко две години?

- Смятам, че демонстрирахме доста висока степен на еластичност. От една страна това беше проблем, само че от друга - опция. Справихме се с предизвикването да се опазим от загуба на ликвидност. Ако разгледаме настоящето състояние с паричните наличия на авиационните оператори, имаме 1,6 милиарда пари в брой през днешния ден - същото равнище, което имахме и преди пандемията. Тоест ние от една страна бяхме доста фокусирани върху поддържане на ликвидността. Второ, обмислихме нови вероятни пазари, които се появиха като алтернатива поради пандемията. Сред тях са лондонското летище Гетуик, вложенията в Италия, Албания и Абу Даби.

- Какво развиване в общоприет проект очаквате в близко и далечно бъдеще?

- Разбира се ще продължим да растем. Смятаме, че имаме бизнес модела, който е най-добре насочен към потребностите на потребителите. Бизнесът с полети става все по-популярен и явно ще продължим да предлагаме пътувания на по-ниска цена от нашите съперници.

Предвиждаме да оперираме авиокомпанийна група с три пъти днешния размер и планираме да реализираме това до края на десетилетието. Наричаме го Wizz 500, тъй като желаеме да имаме 500 самолета, в съпоставяне със сегашните 171. Това би трябвало да се случи до края на актуалното десетилетие. Вече сме поръчали нови самолети, по тази причина ще чакаме да ги получим в идващите 7-8 години.

Очевидно ще продължим да покачваме нашата икономическа активност и всичко това чакаме да донесе финансови резултати. Смятам, че следва да създадем огромен скок и сме уверени, че това ще се отрази на финансовото ни показване. Взимаме под внимание и външните фактори, които оказват своето въздействие върху активността. Очакваме обаче съществено усъвършенстване през идната финансова година, тъй като сегашната е преходна. Трябва да преоценим някои неща, да пренастроим интервенциите поради войната в Украйна. Но всички структурни проблеми в този момент са зад тила ни и към този момент можем да се фокусираме върху бъдещето консолидираното ни развиване.

- Като стана дума за войната в Украйна, какви са вредите, които понасяте?

- Седем % от нашата активност беше обвързвана с Украйна и Русия. Ясно е, че трябваше да премахнем този потенциал и да компенсираме с другите дестинации в нашата мрежа. Първо и най-важно беше да евакуирахме всички наши екипи и в този момент те отново работят за Wizz Air, само че в други страни от мрежата ни. За момента имаме три самолета блокирани в Украйна. Незасегнати са, няма повреди по тях, само че те са там и не можем да ги изкараме от страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР