Планира се дългово финансиране на бюджета под формата на държавни

...
Планира се дългово финансиране на бюджета под формата на държавни
Коментари Харесай

Теглим нов дълг от 20 млрд. лева до 2023 година

Планира се дългово финансиране на бюджета под формата на държавни скъпи бумаги в границите на 6.2–6.7 милиарда лева годишно, при размер на падежиращия дълг в обращение от 3–3.5 милиарда лева годишно. Това е записано в Конвергентната стратегия (2021-2023), оповестена в уеб страницата на Министерство на финансите.

В документа се показва, че плануваните по-големи размери нов дълг ще се употребяват за акумулиране на средства във фискалния запас и за погашение на падежиращите се еврооблигации. От друга страна, за съответния интервал не се планува финансиране с държавни заеми и не се чака вдишване на нов дълг под формата на финансов лизинг или други форми на дълг от първостепенните разпоредители с бюджет.

Припомняме, че рестриктивните мерки за размер на дълг и на новопоетите отговорности се дефинират всяка година в Закона за държавния бюджет, където е записана сметката на страната за идната година. В ЗДБ за 2021 година бе признато, че оптималният размер на държавния дълг към края на годината не може да надвишава 31.9 милиарда лева, а оптималният размер на новия дълг, който може да бъде стихотворец в границите на 2021 година, е 4.5 милиарда лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
България сполучливо емитира външен дълг за 5 милиарда лв., заяви...

Предвижда се обаче тази година да се вдигне на 7 милиарда лева " В средносрочен проект се чака консолидация на недостига на бранш " Държавно ръководство ", като негативното бюджетно салдо за 2021 година последователно понижава. През 2021 година се чака бюджетното салдо да бъде негативно в размер на 5.6% от Брутният вътрешен продукт, а прогнозата за идващите години е за недостиг на бранша в размер надлежно на 2.7% от Брутният вътрешен продукт за 2022 година и 3.1% за 2023 година ", показва се още в програмата.

Ефект върху салдото оказват еднократните разноски, като след тяхното приспадане, негативното салдо на начислена основа понижава надлежно до 2.4% през 2022 година и до 2.3% през 2023 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР