Планът за възстановяване и устойчивост вече е актуален и е

...
Планът за възстановяване и устойчивост вече е актуален и е
Коментари Харесай

Хасан Азис: Нужна е спешна индексация на цените в строителството

Планът за възобновяване и резистентност към този момент е настоящ и е време за този конгрес, който организираме.

Това съобщи инж. Хасан Азис, заместник-председател на Сдружението на общините, на форума " Инвестиционните планове. Планът за възобновяване и резистентност ". Ето какво сподели още инж. Азис:

" Местната власт има няколко въпроса, които постоянно сме повдигали на нашите срещи на Сдружението на общините. На първо място, въпрос, който повдигаме с огромна угриженост, е във връзка с индексацията на цените в строителството. В момента местинте управляващи са в ненвъзможност за осъществяване на своите строителни стратегии поради повишените цени. Има доста планове, от които строителите се отхвърлят. Нужна е незабавна методика за индескиране на договорите, които се извършват. Много от тях са свързани с контракти по оперативните стратегии. Тези планове и цени са отпреди 2-3 и повече години. За да бъдем в границите на закона тази методика би трябвало да се промени, с цел да не стопираме капиталовия развой.

На второ място - незабавна актуализация на Закон за обществените поръчки. Ако се направи индексация на цените, ние ще сме пред хипотезата да подпишем съглашения кам подписаните контракти, което би трябвало да стане със незабавна интервенция на народните представители. Този въпрос е подложен и пред изпълнителната власт.

За нас е от особена значимост е Общинският фонд за вложения. Вече сме на фаза действително пускане. В тази връзка обаче бих желал да обърна внимание - в нашата страна 265-те общини нямат равни благоприятни условия за подготовката на капиталовите си планове. Наложително е по-малките общини да бъдат подкрепени. Това изисква забележителен запас, който нямам по какъв начин дребните да генерират от лични доходи. Ако желаеме да сме ефикасни, държавното управление да намерения за подкрепяне нса дребните общини. Този въпрос сме повдигали пред всички държавни управления пред годините. Използвали сме операткивните стратегии за техническа помощ. Но по-малките общини са споделяли за това, че се отхвърлят да вземат участие заради неспособност да приготвят съответни капиталови планове. 

Имаме огромни благоприятни условия по четирите стълба на ПВУ, нужно е съдействие сред локалната власт и бизнеса, с цел да наваксаме изгубеното врпеме. Ако ПВУ беше признат преди година и половина, в този момент в нашите общини и в стопанската система можехме да се възползваме от 13-те % предплатени заплащания, най-малко 1,3 милиарда можеха да влязат в общините. Така че би трябвало да наваксаме ", заключи инж. Азис..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР