Планът за възстановяване и устойчивост на правителството на ГЕРБ ще

...
Планът за възстановяване и устойчивост на правителството на ГЕРБ ще
Коментари Харесай

Кабинетът в оставка праща в ЕК своя План за възстановяване

Планът за възобновяване и резистентност на държавното управление на ГЕРБ ще бъде утвърден и изпратен в Европейската комисия, разгласи министър председателят в оставка Бойко Борисов по време на следващата оперативка в къщата му в Банкя. 

Борисов тотално смени позицията си по тематиката, откакто идеологът на въпросния проект - Томислав Дончев, бе дал дума, че няма да внесе проекта за утвърждение в Министерския съвет и няма да го изпрати в Брюксел, а ще остави тази работа на идващото държавно управление. 

Лидерът на ГЕРБ изясни промяната на мнението им с това, че е очаквал политическите му съперници да предложат други проекти, само че това не се е случило. 

Това се случва и преди началото на дебатите по Плана за възобновяване и резистентност в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Този документ съставлява и тактиката, по която страната ни ще кандидатства за 12,6 милиарда лв. до 2030 година. 

Дончев разясни в понеделник, че две трети от тези сумата трябва да се договорят първите две години.

" Той не е Библия. Може по-късно да се поправя, да се преписва - това са гъвкави документи и всекидневен преговор с Европейската комисия ", сподели Борисов.

, бизнесът изрече съществени рецензии към проекта на ГЕРБ. АИКБ предложи акцентът да е върху безвъзмездната финансова помощ за българските компании, тъй като отдаването на приоритет на финансовите принадлежности би довело до стимулиране на дългова серпантина в индустриалния бранш на България и липса на действителна капиталова помощ за българските предприятия през идващите седем години. Причината за това е  влошената ликвидност и платежоспособност на предприятията.

Най-сериозните пробойни обаче са свързани с плановете, които ще налеят голям запас в държавни компании. Например държавната компания " Булгартрансгаз ", която стана фаворитка на Борисов заради строителството на " Турски поток ". Тя ще получи близо 3 милиарда лв., до момента в който в предходния вид на проекта се предвиждаше към нея да бъдат ориентирани 333 млн. лева. за нови газопроводи за разбъркан транспорт на природен газ и водород. 

Повече пари са планувани и за четири ТЕЦ-а - " Марица-изток 2 ", " Бобов дол " и американските " КонтурГлобал Марица-изток 3 " и " Ей И Ес Гълъбово " -  434.3 млн. лева. или със 101 млн. лева от горната страна.

Природозащитниците пък регистрират значими пропуски в неналичието на огромни ограничения за запазване на природата, устойчивото земеделие и действителна промяна към нисковъглеродна стопанска система. Според тях в документа са заложени цели, които будят терзания, като да вземем за пример предложението за инвестиция от 800 милиона лв. в държавната компания “Напоителни системи ”. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР