Планът за обновяването на Централната минерална баня, разработен от ОП

...
Планът за обновяването на Централната минерална баня, разработен от ОП
Коментари Харесай

Разнообразни балнеоложки услуги в сърцето на София

Планът за обновяването на Централната минерална баня, създаден от Оперативна програма „ Софияплан”, е импортиран за разглеждане в Столичния общински съвет. Вносители на отчета са основният проектант Здравко Здравков и общинският консултант Малина Едрева. Планът се базира върху задълбочената работа на трите екипа - „ Софийски терми”, „ Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „ Историческа баня”, които бяха определени в границите на извършената отворена покана за създаване на идея за развиване на северното и източното крило на Банята.
„ Целта на процеса, който стартирахме преди година по възлагане на Кмета, е да намерим най-правилното решение за бъдещето на Централната баня. На финала обединихме събраните знания и хрумвания в явен и съответен проект за обновяването на скъпата постройка. Той е осмислен от разнообразни гледни точки – функционалности, финанси, запаси, стопанисване, целеви групи, изгоди, резистентност. Реализацията на проекта ще донесе голям брой изгоди на Столична община - актуализирана постройка, монумент на културата; нова функционалност в сърцето на града, притегателна за жителите и гостите на София; възвръщане на минералната вода като един от знаците на столицата; опция за по-здравословен живот и доста други”, разяснява шефът на „ Софияплан” Любо Георгиев.

Планът планува неизползваните крила на постройката да се трансфорат в балнеоцентър, който да предлага богато многообразие от термални услуги. Балнеоцентърът може да съжителства сполучливо с Регионалния исторически музей, като двете елементи на постройката се допълват. Проектът за възобновяване следва да бъде определен с архитектурен конкурс за абстрактен план с опция за интернационално присъединяване. По този метод ще бъдат обезпечени многообразие от качествени планови оферти и необятна гласност на процеса. Планът предлага състезанието да се организира в две етапи. На финала журито да избере три плана, които да бъдат наградени и изплатени от Столична община.

Реконструкцията на северното и източното крило следва да се финансира от общината, със лични или привлечени запаси. Подходящ инструмент за задачата е Фондът за устойчиви градове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР