Плажовете на Царево са притегателна точка за туристите. Единият от

...
Плажовете на Царево са притегателна точка за туристите. Единият от
Коментари Харесай

Ето кой е най-гнусният плаж по Черноморието

Плажовете на Царево са притегателна точка за туристите. Единият от тях е Попският плаж, който се намира в най-северната част на градчето. Крайбрежието там е доста картинно и се радва на прелестни гледки.

Природните условия и удобствата на Попския плаж го вършат подобаващ за спокоен отдих, лагеруване.

За страдание това е най-мръсното място по българското Черноморие. Поне във връзка с бактериите ешерихия коли.



Северният плаж (наричан Попски) на град Царево е рекордьор по замърсяване с Escherichia coli - 20666 клетки/100 мл или над 41 пъти над нормата!

Съвместната инспекция на учени от Софийския университет и Асоциация Активни консуматори

откри замърсяване на 7 от 11 тествани плажа, като се стига до 41 пъти над нормата.

Изследването включва общоприет тест за санитарна микробиологична оценка, употребен и от локалните здравни управляващи (РЗИ). Определя се Escherichia coli, по методология аналогична на предложената в Наредба 5/2008. Плажовете и съответните географски координати за пробовземане на морска вода, са оптимално унифицирани с тези на РЗИ-Бургас. Казано напряко, нашите резултати и тези на РЗИ-Бургас могат непосредствено да бъдат сравнявани. Подборът на плажовете включени в проучването е на база оценка на риска, определени са тези с най-висока заплаха от замърсяване, пишат от Активни консуматори.

Резултатите:

Водите на единствено 4 плажа, от 11, дават отговор на количествения аршин за наличие на Escherichia coli.

Най-чисто, с 240 клетки/100 мл, и оценка за качеството „ отличен “, е плаж Харманите в Созопол.

Освен него в лимита до 500 кафези се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг Златната рибка край Созопол.



Плажът Харманите в Созопол е оценен като „ отличен “

На другият полюс е северния плаж, именуван Попски, на град Царево, където стойностите за Escherichia coli, доближават феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При образният оглед на мястото беше открито вливане на мощно нечист поток в залива,

съществуване на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и мощен аромат на фекалии в региона.

В непосредствена непосредственост, 100-200 метра, се намира недостроен и зарязан хотелски комплекс, и купища боклуци. Важна детайлност е, че всичко открито от нас, не попада в досието на плажа, оповестено на интернет страницата на РЗИ-Бургас:. Има съмнение, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се оправя с повишения размер отпадъчни води, и/или зауства прекомерно близо до залива на Попския плаж.

На второ място в позорната ранглиста е южния плаж на Приморско, устието на Дяволската река с резултат от 11333 клетки/100 мл, 22 пъти над лимита.

Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от локални поданици, които следят солидно вливане на фекални води в реката от близките хотелски комплекси, факт също пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват дружно със сладката вода в крайбрежния регион.



Южният плаж на Приморско е второто най-замърсено с ешерихия коли място по Черноморието

Най-посещаваните плажове открити, ненапълно субективно, от нас са Атлиман в Китен и Лозенец.

Стойностите за бактерията и на двата надвишават лимитите надлежно 2 и 4 пъти, само че за благополучие остават надалеч от Попския плаж.

Този резултат е коментиран от нас тъй като демонстрира, че броя туристи на плажа не е главния аршин за замърсяване. Във водите на препълнения Атлиман са открити 20 пъти по-малко Escherichia coli, от пустия откъм хора Попски плаж. Примерът илюстрира, че

евентуално главен източник на замърсяване на крайбрежните води са противозаконните и нерегистрирани вливания на отпадъчни води.

Понеже застрояването е неравномерно, както и обсега на канализацията, то качеството на водите за къпане не е еднообразно на другите плажове. В сходство с крайбрежната инфраструктура се трансформира и степента на фекалното замърсяване на морската вода. Всяка локация или залив е с присъщ автограф. Очевидно

чистотата на водата за къпане зависи от политиката на локалните управляващи и където канализацията за отпадни води е подценена, това незабавно се отразява на качеството на градските плажове!

Понеже в проучването са включени единствено 11 от записаните от РЗИ-Бургас 49 съществени плажа допускаме, че има и други с некачествена за къпане вода. Научният екип не желае да паникьосва туристите само че въпреки всичко би трябвало да имате поради следните заключения и рекомендации:

Установеното наднормено наличие на Escherichia coli е индикация за замърсяване от хора и отпадни води

и както се вижда от резултатите е строго характерно за обособените плажове. Контактът с бактерията не води автоматизирано до разболяване. Нейната наличност в наднормени количества, значи допустимо наличие и на други, по-опасни човешки патогени. Накратко, където има повече Escherichia coli, може да се болестите с инфекциозна болест.

Типичните признаци от нечиста вода са хранителни разстройства, настинки вид „ летен грип “, с повръщане и температура, местни инфекции,

изключително на открити рани и лигавици, конюнктивити и други Съветваме ви при съществуване на тези признаци да се обръщате към доктор на който да съобщите за визитата на съответните плажове.

Избягвайте къпането в морски води, за които имате предварителна информация за съществуване на замърсяване.

Създайте табиет след къпане в морето да вземате душ. Там където, както за жалост е обикновено за България, няма такива на плажа, посетете първо хотела за подобен.

Ешерихия коли са бактерии, които всекидневно живеят в червата на здравите хора и животни. Наименованието може да го срещнете да се изписва и на латински Escherichia coli. Повечето разновидности на ешерихия коли са безвредни или провокират релативно къса диария. Но има няколко изключително неприятни варианти, като ешерихия коли O157:H7, които могат да доведат до тежки коремни конвулсии, кървава диария и повръщане. 

Признаци и признаци на зараза ешерихия коли нормално стартират 3–4 дни след заразяването с бактерии, макар че има случай при които признаците се демонстрират незабавно до 1 ден или след повече от 1 седмица. Симптомите включват:
– Продължителна диария, която може да варира от лека и водниста до тежка и кървава
– Коремни конвулсии, болки или сензитивност
– Гадене и повръщане.

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР