Плачевни прогнози за първите пенсионери, които ще получават втора пенсия

...
Плачевни прогнози за първите пенсионери, които ще получават втора пенсия
Коментари Харесай

За половината българи втората пенсия ще е максимум 30 лв.

Плачевни прогнози за първите пенсионери, които ще получават втора пенсия от универсалните фондове, разгласява през вчерашния ден общественото министерство в идея за регламентиране етапа на погашение от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. Разчетите се оповестяват за първи път, само че удостоверяват опасенията, че малко на брой ще видят основни суми от така наречен втори дирек на пенсионната система.

За 70% от хората, които ще се пенсионират в интервала 2021-2027 година, натрупванията в персоналната им партида не биха обезпечили пенсия в размер от 50 лева Още по-лошо - 55% от тях ще получават най-вече до 30 лева Всички тези хора са обезпечавани на приходи сред минималната заплата и междинния застрахователен приход в интервала 2002-2017 година Голяма част от тях имат и неритмични приходи на вноските, а за някои даже липсват такива.

Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от етапа на погашение от втория дирек ще могат да разчитат на пенсия в размер сред 50 и 100 лева, което съставлява сред 25 и 50% от сегашния размер на минималната пенсия, демонстрират анализите. Това са хора, които към края на 2017 година имат натрупвания в самостоятелните си партиди сред 4600 и 10 000 лева Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години ще имат пожизнена пенсия над 100 лева

По данни на Комисията за финансов контрол междинните натрупвания към края на 2017 година в партидите на лицата, родени сред 1960 и 1965 година, са в размер 3637.38 лева, написа в. " Сега ".

Първите пенсии от втория дирек би трябвало да стартират да се изплащат от края на 2021 година, когато част от родените през 1960 година дами ще навършат пенсионна възраст. Първите обилни групи пенсионери се чакат след 2024 година, когато и родените през 1960 година мъже ще навършат години за пенсия.

В съпоставяне с първия вид на тази идея, общественото министерство се е съобразило с част от възраженията на обществените сътрудници и предлага повече еластичност при изплащането на пенсията от втория дирек. Пожизнена пенсия ще може да се изплаща, в случай че в партидата има задоволително средства тя да е не по-малка от 20% от минималната пенсия, като са планувани благоприятни условия да се избере наследяемост. При по-малките партиди - които биха дали под 20% от минималната пенсия месечно, отново ще има избор за пожизнена пенсия или скица с програмирано заплащане, само че във разновидността за пожизнена пенсия честотата на заплащане би трябвало да подсигурява, че единичното заплащане ще е не по-малко от 20% от минималната пенсия. При програмирано заплащане средствата се наследяват при гибел на пенсионера. В новия вид е отпаднала опцията при дребни партиди сумите да се изтеглят еднократно.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР