БСП от първия ден казваме, че искаме да направим ляво

...
БСП от първия ден казваме, че искаме да направим ляво
Коментари Харесай

Свиленски: Само БСП може да спре на 10 юни да получим отново модела Борисов

„ Българска социалистическа партия от първия ден споделяме, че желаеме да създадем ляво обединяване към хрумвания, към политики, към дейности в името на България, на българските жители, на левите хора. От другата страна, обаче - от Ваня Григорова, от „ Левицата ” получаваме: „ Дайте ни места в листите ”. И когато на 1 май поканихме всички леви хора да дойдат да се обединим, те споделиха: „ Много късно – вашите листи към този момент са подредени ”. Т.е. - Ваня Григорова, Мая Манолова, „ Левицата ” ги интересуват само водачески места в листите. Тях не ги интересуват, примерно, проблемите на работещите, проблемите за минималната работна заплата ”.
Това сподели лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” в столичния 24 МИР Георги Свиленски в предаването „ Събуди се ” на Нова и незабавно добави:
„ Да, те ще ги приказват за това. Но въпросът е да осъществят това, за което приказват, тъй че когато застанем пред гласоподавателите, да можем да приказваме намерено. Аз мога да приказвам намерено: Минималната работна заплата към този момент е 50 % от междинната, с помощта на Българска социалистическа партия. Това се случи не с помощта на „ Левицата ”, не с помощта на Ваня Григорова, а с помощта на Българска социалистическа партия. И това би трябвало да се знае ”, уточни социалистът.
„ Лявото не е обединяване на Григорова, Нинова, Манолова – лявото е обединяване на българските жители, на левите гласоподаватели за пробутване на леви политики. Аз не съм чул леви политики от тези партии – единстеното е места в листите ”, сподели Свиленски като на имитация на водещата отговори:
„ Ваня Григорова сподели, че повишението на пенсиите не е обществена политика. Тя споделя, че 2 милиона пенсионери – това, което направи държавното управление с присъединяване на Българска социалистическа партия, вдигайки внезапно размера на пенсиите, не било обществена политика ”.
В диалога за лявата опция лидерът на „ Българска социалистическа партия за България ” в столичния 24 МИР сподели още:
Дали ще влязат „ Левицата ” и „ Солидарна България ” зависи от левите гласоподаватели и тук е мястото да прикани тези хора, които в действителност желаят в българския парламент да има необятно, обединено ляво посланичество - да гласоподават за „ Българска социалистическа партия за България ”. Тъй като и социологическите изследвания, които излязоха, не дават на тези партии място в българския парламент. То, това е и задачата на основаването на тези партии – Българска социалистическа партия да бъде с стеснен брой народни представители в българския парламент, с цел да може ГЕРБ, Движение за права и свободи, Политическа партия да вършат сглобки.
„ Калоян Методиев беше шеф на кабинета на президента Радев – тогава нямаше гласове на неодобрение. Тези, за които в този момент говорите, че недоволствали тогава също поддържаха президента Радев. Калоян Методиев е специалист, експерт, гражданска квота в нашите листи, нали се търси разширение. Затова, в този момент от тези избори, плюсът би могъл да е обединяването на левия избор, съсредоточен в една партия и коалиция, която пази левите хора – Българска социалистическа партия за България ”, сподели в отговор на въпрос на водещата Георги Свиленски.
За вероятните обединения: „ Българска социалистическа партия сме посочили, че можем да водим диалози с всички партии. Въпросът е защо приказваме. И когато имаме против нас партии, които не мислят за българската стопанска система, не мислят за българските жители, а мислят само за положително показване пред евроатлантическите си сътрудници - този диалог стопира. Така че, когато сложим стратегиите на масите, когато забележим към какво можем да се обединим, те ще излязат и сътрудниците, в случай че има такива ”, разяснява социалистът.
Свиленски обаче бе безапелационен: „ С ГЕРБ няма по какъв начин да влезем в коалиция, в взаимно ръководство, защото ние 15 години се борим с този модел – моделът „ Борисов ” и той би трябвало да бъде разграден. За страдание, Политическа партия, които с тази концепция влязоха в политиката, използваха митингите през 2020 година и още при първа опция се коалираха с ГЕРБ. Това ние няма по какъв начин да го създадем ”.
На репликата, че Българска социалистическа партия е била в коалиция с Политическа партия Свиленски отгоори: „ Да, и когато бяхме България беше преди всичко по промишлен напредък, по стопански напредък, нараснали бяха пенсиите, приходите, не бяха събаряни монументи ”.
 
„ Това,  с кого ще управляваме, първо ще го решат българските гласоподаватели на 9 юни. Правителство в съдружен формат от една-две партии няма по какъв начин да се случи, в случай че не е това, което към този момент декларират и и ГЕРБ, и Движение за права и свободи, и Политическа партия – че ще има нова сглобка. ГЕРБ към този момент очевидно декларират, че Борисов би трябвало да бъде министър председател и че те с различен министър председател няма да се съгласят ”, разяснява Георги Свиленски и добави:
„ На българските гласоподаватели би трябвало да им е ясно от първия ден на предизборната акция какво ще получат на 10 юни – ГЕРБ първа политическа мощ, Борисов министър председател. И аз в този момент задавам въпроса – това ли чакат, това ли желаят: да се върнем години обратно, когато всички се борихме против този модел, още веднъж да си го получим на 10 юни? ”, попита социалистът.
Машини или хартия на вота: „ За машината стана ясно, че се трансформират кодове, че се снимат кодове, неразбираемо за какво. Ние от още на предходните избори призовахме нашите гласоподаватели да гласоподават на хартия. В цяла Европа и в целия свят се гласоподава на хартия – значимото е да не се манипулират по-късно резултатите. Възможностите за операция са от хората – тъй че да бъдат бдителни членовете на изборните комисии. Но машината дава опция това нещо да се прави от избрани хора за избрани партии ”, съобщи Георги Свиленски.
В диалога за налозите и предложенията на Българска социалистическа партия за обективна данъчна политика: „ Ако питате за плоския налог – това към този момент го чуваме от МВФ, от Световната банка, че би трябвало да се върви към прогресивно данъчно облагане. Само че за такова би трябвало болшинство от 121 народни представители. Да, ние сме за въвеждане на подоходно облагане – младите фамилии да бъдат облекчени, да има необлагаем най-малко, младежите до 26 години да бъдат освободени от налози ”, уточни Георги Свиленски, лидер на „ Българска социалистическа партия за България ” в 24 МИР-София.
„ Българска социалистическа партия за България ” се явава на тези избори с № 24 в интегралната бюлетина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР