[PixaBay] Европейската централна банка (ЕЦБ) разкри, че тарифите за хеджиране

...
[PixaBay] Европейската централна банка (ЕЦБ) разкри, че тарифите за хеджиране
Коментари Харесай

Малките компании в ЕС плащат в пъти по-скъпо от големите за хеджиране на валутния риск

[PixaBay] Европейската централна банка (ЕЦБ) разкри, че цените за хеджиране на валутния риск за дребните бизнес клиенти са към 25 пъти по-високи от тези на огромните.

Банките в Европейски Съюз печелят стотици милиони евро годишно от прекалено високи такси, налагани на дребните бизнес клиенти, опериращи в интернационалния валутен пазар, оповестява нов отчет на ЕЦБ, предаден от Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Първото доказателство

Това е първото изследване, основано на данни, разглеждащо обичайно непрозрачния свят на ценообразуването на деривати във форекс търговията. Първото по рода си доказателство показва наклонността, че дребните корпоративни клиенти заплащат по-високи такси за отбрана против валутните съмнения.

" Проблемът, за който си затваряме очите, е, че форекс дилърите систематично и непрекъснато постановат прекалено високи такси на клиенти, които нямат експертиза във валутната търговия. Ситуацията е еквивалентна на тази, в която някой си купува автомобил втора ръка за 50 хиляди евро, а различен може да си купи същия за 5 хиляди евро. ", това сподели Харалд Хау, професор в Женевския университет по стопанска система и мениджмънт, който е и основен създател на изследването.

Хау проучва половин милион " идни " деривативни контракти за валутната двойка евро/долар. Сделките са подписани поверително сред повече от 200 банки и над 10 хиляди клиенти, вариращи от огромни интернационалните компании до дребни предприятия, търгуващи с импорт и експорт.

Откритията

Откритията са колосални: банките прибират спомагателни приблизително 638 млн. евро годишно, вследствие на дискриминационната процедура при договорите с валутната двойка евро/долар. Мнозинството дребни бизнес клиенти заплащат 50 базисни точки (0.5%) за контракти, за които огромните компании заплащат едвам 2 базисни точки. " Ценовата дискриминация се явява систематично против дребните неопитни търговци. "

Измерването на цените на услугите на валутните търговци беше сложна задача, само че не и откакто през 2016 година новите европейски регламенти подредиха на банките и техните контрагенти да рапортуват на регулаторните органи повече детайлности за своите покупко-продажби.

Реалната преценка на банките

Макар че дълго време банките твърдяха, че таксите им се образуват на база самостоятелните потребности и последици за клиента, отчетът разкри, че в действителност се дефинират от преценката на банките за валутната експертиза на клиентите.

Харал Хау разяснява, че данните сочат желанията на дребните клиенти да поемат риск от превръщане на курса против тях, вместо да заплащат високата цена за валутна отбрана.

Валутният пазар, оценен на 5.1 трлн. $, е съсредоточен в ръцете на 10 огромни дилъри, които общо, съгласно изследването, държат в ръцете си 65 процентен дял от целия пазар.

" За първи път можем да измерим качеството на пазара за другите участници. И това, което виждаме, наподобява извънредно от позиция на социална политика. Вече ще бъде доста по-трудно да се пази непрозрачността на пазара. ", добави Хау.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР