Писмото, с което шестима директори на Барселона, включително и двама

...
Писмото, с което шестима директори на Барселона, включително и двама
Коментари Харесай

Кризата в "Барса" се задълбочи с още обвинения и оставки

Писмото, с което шестима шефове на " Барселона ", в това число и двама вицепрезиденти, подадоха оставка предходната седмица, задълбочи рецесията в клуба. Шестимата освен напуснаха, само че и желаеха външно следствие на случая, който към този момент е прочут като " Барсагейт ", а в случай че бъдат открити виновници, те да бъдат осъдени и парите да бъдат върнати.

За въпросния случай се приказва към този момент два месеца, откакто през февруари радио Cadena SER заяви, че клубът е платил към 900 000 евро на компанията I3 Ventures, с цел да управлява профили в обществени мрежи и уеб сайтове, които пазят президента на " Барселона " Хосеп Мария Бартомеу, а в това време плюят тези, които са срещу него, в това число и някои от огромните звезди в клуба като Лионел Меси и Жерард Пике.  

" Барселона ", Бартомеу и I3 Ventures отхвърлят обвиняванията, а президентът ги назова " безусловно подправени ", само че това не направи обстановката по-лека. Дори да има сходно заплащане, то не е сработило. Бартомеу няма по какъв начин да излезе без драскотини, когато стават лоши неща, а в " Барселона " в последно време те са доста. Дори неналичието на мачове поради пандемията не може да спре проблемите да изникват един след различен, само че и в това има логичност:

 

дълго време сполучливият отбор прикрива проблемите в клуба,

 

без триумфите на отбора доста неща щяха да излязат нескрито по-рано. 

В средата на февруари Лионел Меси съобщи: " От януари насам изниква проблем след проблем. " Беше прав, а появяването на проблемите не се забавя. Напротив, форсира се. Каталогът към този момент е безконечен и ситуацията е толкоз неуместно, че става комично. Оставката на шестимата шефове, измежду които и вицепрезидентът Емили Русо, който бе считан за правоприемник на Бартомеу, даже не е последният случай. 

Часове след оставката си Емили Русо съобщи, че някой в " Барселона " е " бъркал в касата ", визирайки парите, дадени за акцията в обществените мрежи. От клуба обаче отвърнаха със опасност за съд, следващото дело в сбирката, и допълниха, че оставките са част от проекта на Бартомеу да " преструктурира " борда. Според барселонския вестник " Спорт " обаче вътрешен одит потвърждава обвиняванията на Русо.

Това е единствено едно от нещата, които се случиха единствено от януари насам. В началото на годината " Барса " уволни треньора Ернесто Валверде, макар че отборът бе на върха в класирането. Предложиха работата на Шави Ернандес, който отхвърли, а по-късно загатна, че няма да се завърне в клуба при този ръб, и добави, че " токсичните въздействия би трябвало да бъдат държани надалеч от съблекалнята ". Предложиха работата и на Роналд Куман, който отхвърли, тъй като въпреки всичко е селекционер на Нидерландия. Маурисио Почетино също сподели " не ".  Дадоха работата на Кике Сетиен, който призна, че е бил сюрпризиран. Казаха, че назначението му е част от дълъг развой, а той сподели: " Обадиха ми се през вчерашния ден ". Така бе разкрита още една неистина.  

Малко по-късно спортният шеф Ерик Абидал влезе в спор с играчите, откакто сподели, че те би трябвало да поемат своята отговорност за уволнението на Валверде. Меси, чието самообладание очевидно се изчерпва и който преди този момент сподели, че вицепрезидентът Хавиер Фаус " не схваща нищо от футбол ", обществено влезе в спор с Абидал и го упрекна в опит да очерни играчите. Звездата прикани Абидал и управлението да поемат отговорност за своите дейности. По-късно

 

Меси призна, че се е намесил,

 

тъй като му е писнало от обвиняванията, че той ръководи клуба. " Не знам за какво хората си го мислят ", сподели аржентинецът. Може би тъй като на почитателите им се желае да е по този начин.

Има и още. " Барселона " имаше потребност от нападател. Не купиха никого, само че продадоха двама. Загубиха Луис Суарес и Усман Дембеле, които получиха тежки травми. И в последна сметка взеха Мартин Брайтуайт за повече пари, в сравнение с бяха приготвили, като в това време оставиха Седрик Бакамбу да чака на летището, защото бе тръгнал за Испания, с цел да подпише контракт с клуба. " Барселона " изпадна в обстановка да няма задоволително играчи, с които да запълни аварийна пейка. Последва загуба от " Реал " (Мадрид) в Ел Класико, първа от 4 години насам. А всеки ден се приказва за нови трансферни цели, само че няма пари, с които да бъдат купени.

Насред всичко това пристигна абсурдът с I3 Ventures и отстраняването на Жауме Масферер, най-близкия консултант на президента, считан за изкупителна жертва, за който обаче доста хора имат вяра, че още е в клуба. Последваха и свадите към договарянията за понижение на заплатите поради пандемията - в клуб, който единствено месец по-рано се разгласи за най-голямата спортна марка в света. Играчите бяха гневни, а Меси разгласява известие, в което изрази изненада, че от клуба са хвърлили играчите на лъвовете и преднамерено са пуснали документи, с които да създадат по този начин, че футболистите да наподобяват зле. " Бяхме ядосани, тъй като бяха казани погрешни неща ", разяснява Суарес.

 

Играчите се отхвърлиха от спомагателни 2% от парите си, с цел да платят заплатите на останалите чиновници, на които клубът отхвърляше да заплати. Членове на борда обаче желаят отговори за обстановката с I3: за какво са платени толкоз пари, за какво е направено на задоволително дребни вноски, с цел да се избегне външен одит.

 

В клуба царува съмнение: сред играчите и борда, сред членовете на борда.

 

Бартомеу, чийто мандат изтича през 2021 година, бе свикан да изтегли изборите за по-рано. Той не има вяра даже на тези, които би трябвало да са на негова страна. Мина единствено месец след назначението на Русо за вицепрезидент, а сякаш той трябваше да го наследи. Вместо това Бартомеу се обърна против него. Всъщност президентът призова Русо и още трима от борда да си тръгнат. 

" Той ми сподели, че има терзания за няколко шефове, в това число и за мен. Това не е разумно. Не ми харесва по какъв начин ръководи ", съобщи Русо тогава. Два дни по-късно той и другите трима - Енрике Томбас, Силвио Елиас и Хосеп Понт, си потеглиха в действителност, само че Бартомеу не очакваше към тях да се причислят още двама - Мария Теичидор и Жорди Калсамилия. Колективната оставка на шефове надали може да се счита за победа на който и да е президент, изключително пък в обстановка, в която рецензиите от играчите се усилват. 

От борда, който Бартомеу събра през 2015 година, остана по-малко от половината. В него са едвам 13 души, а по устав трябва да са най-малко 14. Русо твърди, че най-малко още трима шефове мислят за оставка. Бартомеу смени четирима спортни шефове и още толкоз шефове по връзките. Неизбежно е хората да се запитат дали виновността е във всички останали, дали той не можеше да направи по-добри избори, какво ще направи в идващия случай, в който някой напусне, и по кое време ще спре всичко това.

Откакто Бартомеу е на власт, общо седем вицепрезиденти към този момент са напуснали. Останаха единствено трима, а два поста са вакантни. От останалите вицепрезиденти най-малко един няма да бъде уволнен в никакъв случай, въпреки че доста хора към този момент желаят единствено тъй като това е самият Бартомеу.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР