Писателският съюз навлиза в своята 109-годишнина и по традиция в

...
Писателският съюз навлиза в своята 109-годишнина и по традиция в
Коментари Харесай

СБП ще връчи годишните си литературни награди за стотен път



Писателският съюз навлиза в своята 109-годишнина и по традиция в навечерието на 24 май, тази година за 100-тен път български създатели ще бъдат отличени с Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели (СБП). Идеята датира от 1923 година, когато проф. Иван Шишманов предлага да има такива оценки. Дори по време на Втората международна война връчването на премиите не е прекъсвало.

Тази година категориите са: премия за разказ, за къса прозаичност, лирика, есеистика и журналистика, литературна рецензия, драматургия, литература за деца, комизъм и ирония.

Само стихосбирките, издадени през 2021 година, чиито създатели аплайват за годишните награди, са над 90. Почти всички български издателства, които имат литературна продукция, са изпратили за задачата книги на свои създатели – заяви в „ Артефир “ ръководителят на Съюз на българските писатели Боян Ангелов.

Тази година се навършват и 75 години на издателство „ Български публицист “ към Съюз на българските писатели. Съвсем скоро, през април, ще бъде връчена за трети път и литературната премия „ Валери Петров “.

В „ Артефир “ гостуваха ръководителят на Съюз на българските писатели Боян Ангелов и интернационалният и прессекретарят на креативния съюз Анжела Димчева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР