Писателката Тодора Радева спечели Националната литературна награда Йордан Радичков 2023

...
Писателката Тодора Радева спечели Националната литературна награда Йордан Радичков 2023
Коментари Харесай

Тодора Радева получи Националната литературна награда "Йордан Радичков 2023"

Писателката Тодора Радева завоюва Националната литературна премия " Йордан Радичков 2023 " с книгата си " Едно допустимо начало ".

Наградата, която носи името на огромния български публицист Йордан Радичков, се връчва годишно за най-хубава нова книга с разкази.

През годините са прегледани над 150 сборника, които към този момент са част от фонда на градската библиотека в Берковица, която носи името на писателя.

„ Важни са всички номинирани, тъй като ти си пръв измежду равни. Наградата е и една опция, ние пишещите хора, да създадем връзки, да се открием “, по този начин Тодора Радева разяснява пред Радио София премия.

Казва, че като ученичка и в първите си години като студентка по „ Културология “ е пишела стихове.

„ Запознах се с редакторите на „ Литературен вестник “, Йордан Евтимов беше този, който разгласява моите стихове. С него се сприятелихме. Пошегувахме се, че в случай че за една седмица напиша роман ще вземе сюжета. Както на подбив си говорихме, седнах да пиша и открих, че доста повече ми харесва да пиша прозаичност “, показа Тодора Радева.

В събота писателката беше наградена в Берковица на специфична гала. По правилник, спечелилият се излъчва от петчленно жури - литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков.

На второ място в Националния конкурс " Йордан Радичков 2023 " е Георги Геров с " Игра без край ", а на трето - Бистра Величкова с " Ресто ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР