Писатели, художници, фотографи и програмисти са гневни, че техни творби

...
Писатели, художници, фотографи и програмисти са гневни, че техни творби
Коментари Харесай

Роят се съдебните дела срещу генеративните AI

Писатели, художници, фотографи и програмисти са гневни, че техни произведения са непозволено употребявани

Творбите на AI логаритмите донесоха на своите основатели популярност, само че и куп правосъдни каузи. И те нарастват (снимка: CC0 Public Domain)

Американската новинарска организация New York Times разгласи, че съди притежателя на ChatGPT – компанията OpenAI – обвинявайки я, че е нарушила авторски права на медийната група при образованието на своя езиков модел. Съдебната битка е най-новата от поредност каузи поради метода, по който огромни размери авторско наличие са били употребявани за трениране на логаритмите с изкуствен интелект.

Делото на New York Times показва Microsoft като ответник. Обвинителят упорства, че компаниите за AI разработки би трябвало да бъдат държани виновни за „ милиарди долари “ вреди.

Съдебният иск твърди, че „ милиони “ публикации, оповестени от New York Times, са били употребявани без позволение на корпорацията, с цел да създадат ChatGPT по-умен. В резултат, инструментът за езикова обработка в този момент се конкурира с вестника като благонадежден източник на информация.

Обвинението твърди, че когато бъде запитан за настоящи събития, ChatGPT от време на време генерира „ дословни извадки “ от публикациите на New York Times. А те са налични единствено с заплатен на абонамент. Според поясненията към делото това значи, че читателите могат да получават наличие на New York Times, без да заплащат за него – което на собствен ред значи, че издателството губи доходи от абонаменти и от рекламни кликове в уеб страницата си.

Не единствено ChatGPT е на прицел. Медийната компания даде образец и с търсачката Bing – която има някои функционалности, поддържани от ChatGPT – произвеждаща резултати, взети от уеб страница, благосъстоятелност на New York Times, без да има линкове към истинските публикации или да включва препратки, употребявани за генериране на приходи.
още по темата
Делото, заведено във федерален съд в Манхатън, разкрива още, че New York Times несполучливо се е обърнал към Microsoft и OpenAI през април, с цел да потърси „ приятелско решение “ за авторските права.

Делото е най-новото в цяла поредност, която стартира, само че наподобява няма да завърши скоро. Съдебните каузи против основателите на огромните езикови модели се роят.

През септември сходно дело за нарушение на авторски права беше заведено от група американски създатели, в това число писателя-автор на „ Игра на тронове “ Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам. По-рано, през юли, правосъдно дело заведе и комикът Сара Силвърман. Пак през лятото се появи и отворено писмо, подписано от създателите Маргарет Атууд и Филип Пулман, призоваващо фирмите за изкуствен интелект да компенсират създателите за потреблението на работата им.

От друга страна освен генерирането на текстово наличие е вектор на правосъдни каузи за авторско право.

OpenAI дружно с Microsoft и уеб страницата GitHub са ответници в дело, в което са упрекнати от страна на група компютърни специалисти за нарушение на авторски права при възпроизвеждане на програмни системи с отворен код. Обвинителите настояват, че техният код е бил употребен без тяхно позволение за образование на AI артикул, прочут като Copilot. Това дело е на повече от година към този момент. То ще има доста огромно отражение освен върху света на генеративните AI, само че и на отворения код, защото философията на свободните лицензи е много по-различна от безспорното авторско право.

Вече има и каузи, заведени против разработчиците на генеративни AI в областта на образното творчество. Група aртисти съдят генераторите на изображение Stability AI, Midjourney и DeviantArt в Съединени американски щати. Творците настояват, че сходни генеративни системи действат единствено откакто са подготвени върху творби на изкуството, предпазени с авторски права.

Отскоро и във Англия върви сходно дело – против Stable Diffusion, основателя на Stability AI. Обвинението е от страна на Getty Images. Компанията, която е притежател на една от най-големите банки за комерсиални изображения, упорства, че нейните материали, които са предпазени от регулациите за авторското право, са били непозволено употребявани за образованието на AI модела.

Нито едно от въпросните каузи към момента не е позволено.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР