Пилотите на Ryanair се съгласиха да получават с 20% по-ниска

...
Пилотите на Ryanair се съгласиха да получават с 20% по-ниска
Коментари Харесай

Пилотите на Ryanair гласуваха да получават с 20 % по-ниски заплати

Пилотите на Ryanair се съгласиха да получават с 20% по-ниска заплата, с цел да избегнат до 3000 съкращения на работни места в най-високобюджетната самолетна компания в Европа, предава изданието "Гардиън ".

Британската асоциация на водачите на самолетните компании през днешния ден разгласи, че 96% от членовете на Ryanair са дали своят вот за краткотрайното понижаване на заплатите си, с цел да "спасят работни места, които са застрашени ", поради спадналото търсене на полети в резултат на пандемията от ковид.

"Това е извънредно време за авиацията и за чиновниците във всички самолетни компании ", съобщи Брайън Стъртън, генералният секретар на английската асоциация на водачите на самолетните компании. "За нас беше цел да спасим колкото се може повече работни места. При тези условия това е вярното нещо, даже в случай че това значи да се одобряват обилни понижения на заплатите ", добави още той.

Пилотите се съгласиха да получават по-ниски заплати часове откакто основният изпълнителен шеф на Ryanair Майкъл О’Лиъри сложи обществено ултиматума, че в случай че целият личен състав одобри намаляването на възнагражденията, може да се запазят някои от застрашените 3000 работни места.

Споразумението с водачите на Ryanair избавя 260 пилотски работни места от общо 330, изложени на риск. Преговорите с кабинния екипаж и други чиновници не престават.

"Вече обявихме към 3000 съкращения на работни места, само че сме ангажирани в договаряния с нашите водачи и кабинния екипаж и молим всички да одобряват понижаване на заплатите като опция на загуба на работа. Настояваме за 20% по-малко от най-добре платените капитани и 5% от най-нископлатените стюардеси. Смятаме, че в случай че успеем да договорим спад в заплащането, можем да избегнем множеството, само че не и всички съкращения на личния състав ", съобщи О’Лиъри.

От асоциацията на водачите обявиха, че самолетната компания е дала обещание заплащането на чиновниците да бъде възобновено 100% през идващите четири години. Британското издание "Гардиън " напомни, че изпълнителният шеф на Ryanair Майкъл О' Лиъри понижи заплатата си с 50% през април и май и удължи това до края на март 2021 година

Друга английска самолетна компания easyJet също съобщи, че възнамерява да редуцира един на всеки трима от водачите си или до 727 пилотни работни места и до 1200 длъжности в кабинния екипаж.

easyJet стартира съвещания със синдикатите във Англия, откакто предишния месец разгласи, че ще редуцира към 4500 чиновници в цяла Европа. Компанията възнамерява да затвори и базите си на летищата в Станстед, Саутенд и Нюкасъл. Също по този начин и да понижи броя на самолетите и чиновниците си в Берлин.

"Въпреки че ще останем най-големия транспортьор за Берлин, би трябвало да поправяме графика си, с цел да отговорим на търсенето след пандемията и да се съсредоточим върху печелившите полети ", сподели основният изпълнителен шеф на самолетната компания easyJet Йохан Лундгрен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР