Пикасо казва за него: Когато Матис си отиде, Марк Шагал

...
Пикасо казва за него: Когато Матис си отиде, Марк Шагал
Коментари Харесай

Да обиколим света с витражите на Марк Шагал

Пикасо споделя за него: " Когато Матис си отиде, Марк Шагал ще остане единственият художник, който в действителност схваща цвета ". Малко преди 70-ата година на своя живот Шагал придвижва това чувство за цвят в неговата най-ласкателна среда - стъклото. " За мен стъклото е транспарантна стена сред моето сърце и сърцето на света ", споделя самият художник. Днес най-голямата сбирка с негови картини е в Ница и си заслужава особено пътешестване до Лазурния бряг. Витражите обаче са пръснати по целия свят - човек не може да ги обиколи всичките едновременно, само че би било огромна загуба да мине инцидентно около тях на мръкване и да пропусне танца на цвета със светлината.

---

Пътуващите прозорци на синагогата Хадаса, Йерусалим

 

През 1959 година Марк Шагал получава поръчка да направи 12 витража за новата синагога в болничното заведение Хадаса в Йерусалим. Единствената молба на поръчителите е 12-те витража да изобразяват 12-те израелски племена. Витражите са така превъзходни, че първо гостуват за изложения в Лувъра и Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, преди през 1962 година да се открият в своя дом.

 

Прозорецът на мира, Организация на обединените нации, Ню Йорк

 

През 1964 година Марк Шагал получава молба да сътвори витраж за постройката на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Витражът би трябвало да уважи паметта на Даг Хамаршелд, втори общоприет секретар на Организация на обединените нации, умрял в злополука в Африка през същата година. Когато творбата идва в Ню Йорк, новите стопани му дават името " Прозорец на мира ". Поставен е в западното крило на фоайето на централата.

 

Църквата " Фраумюнстер ", Цюрих

Духовенството в църквата " Фраумюнстер " дълго време търсило подобаващ локален художник, който да направи витражи на средновековната постройка. През 1967 година в музея на Цюрих се състояла галерия на Шагал, която мощно въздействала на един от свещениците. Когато приема да направи пет 10-метрови витража за църквата, художникът е към този момент на 80 година Всеки от витражите е в друг цвят - синьо и зелено за земята, алено и жълто за небесата. Сюжетите са древен, само че смесването на религиите в никакъв случай не е тормозило художника космополит.

 

Катедралата в Реймс

Готическата катедрала " Нотр Дам " в Реймс няма потребност от спомагателна популярност - тя е епицентърът на френския католически живот, мястото на коронациите на френските крале, една от най-внушителните катедрали на света. Сред всички елементи от външността и вътрешността на тази забележителна постройка ще разпознаете неповторимото синьо на Марк Шагал - неговите витражи са в апсидата. Шагал стартира работа над плана през 1968 година с майстора стъклар Шарл Марк, негов помощник в доста други планове. Двамата приключват шестте 10-метрови прозореца, всеки с по три по-малки розетки, за шест години.

 

Църквата " Св. Стефан ", Майнц, Германия

Съдбата отрежда по този начин, че последният витраж в живота на Марк Шагал е обвързван с Германия. Шагал е заставен да бяга със фамилията си от нацистите във Франция и в началото няма предпочитание да се обвързва с плана, само че в последна сметка приема, с цел да подчертае с жеста, че хуманизмът постоянно е по-силен от разделянето. Шагал не доживява да види витражите инсталирани - умира на 97 година, малко откакто е приключил работата по последния главен прозорец. Шарл Марк довършва останалото.

 

Катедралата в Чичестър, Англия

Тази 1000-годишна катедрала има прелестни витражи. Пред този на Марк Шагал обаче постоянно има най-вече хора. Деканът на църквата вижда 12-те витража от Йерусалим по време на тяхното турне по света и впечатлен разпорежда на художника един-единствен витраж. През 1978 година шедьовърът е открит. Посветен е на псалм 150 и алените му тонове, музикантите с техните флейти, цимбали и барабани са празнични и ведри.

 

Американските витражи, Институт по изкуствата, Чикаго

Прозорците на Института по изкуствата в Чикаго са отдадени на 200-годишния празник на Съединени американски щати. Шагал ги приключва през 1977 година Първият панел е отдаден на огромната обич на Чикаго с блуса и соула. Вторият демонстрира връзката сред всички квартали на града. Третият се концентрира върху религиозните свободи в Америка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР