До края на юни Европейският съвет трябва да определи следващия

...
До края на юни Европейският съвет трябва да определи следващия
Коментари Харесай

Шарл Мишел не очаква лесен избор на председател на Европейската комисия

До края на юни Европейският съвет би трябвало да дефинира идващия началник на Европейска комисия
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че стартира двустранни съвещания с ръководителите на страните от Европейски Съюз, с цел да може институцията да извърши задължението си до края на юни да дефинира идващия началник на Европейската комисия. Най-добре е да реализираме единогласие или най-малко необятно единодушие, съобщи той пред публицисти в Брюксел.

" Имам усещане, че освен аз чакам да не бъде елементарно ", уточни Мишел по мотив плануваните две срещи до края на месеца на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз след изборите за евродепутати.

" Съгласни сме с задачата да има решение до края на юни, никой не слага това под въпрос ", разясни той, цитира го Българска телеграфна агенция.

" Когато Европейска комисия е мощно политическа, оставя усещането, че е по-малко безпристрастна. Безпристрастността би трябвало да бъде приоритет. По незнайни аргументи и за жалост, това е неточност, Европейска комисия подхваща по-малко наказателни процедури в последно време ", разяснява Мишел. Според него би било " глупава неточност " да се мисли за сливане на постовете на ръководител на Европейска комисия и на Европейския съвет.

" Клише е, че комисията е за приобщаване, а страните са срещу. Не съм сигурен, че ни би трябвало политическа комисия, по-скоро имаме потребност от геополитически съюз. Добре е идващият ръководител на Европейския съвет да е бил министър председател. Това не е правно условие, само че дава преимущество ", сподели той.

В същото време номинираната за втори мандат от ЕНП досегашна председателка на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, подкрепяна и от ГЕРБ-СДС, не е била министър-председател, а министър на защитата. Самият Мишел пък е представител на демократичното семейство в Европейски Съюз.

Мишел не изключи опцията Европейският съвет да дефинира до края на месеца и разпределението на длъжностите в идната комисия. Той означи, че договорът за Европейски Съюз планува комисията да има един заместник-председател и той да дава отговор за външната политика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР