Пианистът Людмил Ангелов печели сърцата на меломаните със своята виртуозност

...
Пианистът Людмил Ангелов печели сърцата на меломаните със своята виртуозност
Коментари Харесай

Людмил Ангелов вдъхва нов живот на загубени творби

Пианистът Людмил Ангелов печели сърцата на меломаните със своята виртуозност и прочувствени тълкования. Не по-малко известна е и неговата откривателска и изследователска пристрастеност. На 16 януари дружно със Софийската филхармония и под диригентството на Владимир Кираджиев, той ще показа Първия концерт за пиано на Мориц Мошковски, за чийто втори живот Людмил Ангелов има голяма заслуга, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Структурни фондове.

" Смятан за повече от 100 години за изгубен, манускриптът на неговата партитура беше открит инцидентно от мой другар колекционер в Парижката библиотека. Впоследствие с маестро Кираджиев изготвихме редакцията на тази партитура, която беше издадена за първи път от френското издателство " Symetrie " в Лион. Последва първото модерно осъществяване на творбата в Националната филхармония във Варшава, а по-късно реализирахме и студиен запис с оркестъра на Би Би Си в Глазгоу, публикуван на компактдиск от английския лейбъл " Hyperion ", споделя маестро Ангелов, който има забележително огромен лист с сходни открития. Сред творбите, които получават нов живот, са и Четвъртият концерт за пиано на Капустин, Концерт на Шелинг и Симфония по една планинска ария от Венсан д`Енди.

Немският композитор от полски генезис Мориц Мошковски е измежду най-популярните създатели в края на XIX век. За него Игнаци Падеревски е споделил: " След Шопен Мошковски най-добре знае по какъв начин се написа за пиано и написаното от него обгръща целия диапазон на клавирната техника. " Неговият Първи концерт е измежду най-красивите творби от това време. Почитател на творбата е и самият Лист, който кани Мошковски да изпълнят дружно концерта, в транскрипция за две пиана, през 1874 година

Музикалната приятност на вечерта ще добави Симфония 5 от Антонин Дворжак. Написана единствено за шест седмици през юни и юли 1875-а, симфонията се подрежда измежду тези творби, които в епохата на късния XIX век възраждат градежа на класическия симфоничен цикъл, изпълвайки го с ново сантиментално наличие. Наричана постоянно " Пасторална " поради своето подстрекателство, до през днешния ден тя е измежду най-често изпълняваните симфонии в международните концертни зали.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР