Петте работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България,

...
Петте работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България,
Коментари Харесай

Бизнесът все още чака Кирил Петков за среща за цените на тока и газа

Петте работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за стопанска самодейност, изпращат отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков с гледище още веднъж за среща - за следващ път в границите на месец.

На срещата те желаят да се обсъдят действени решения за превъзмогване на рецесията към цените на електрическата енергия и на природния газ за небитовите консуматори. " Ситуацията става все по-драматична и заплашва българските предприятия от прекъсване на работа ", написа бизнесът до Кирил Петков. Допълнително това ще докара до загуба на работни места, растеж на цените, вместо на приходите и всеобщо обедняване, предизвестяват организациите.

До този миг АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ нямат отговор на апелите за среща. с президента Румен Радев, а след нея от държавното управление оповестиха, че се приготвя отговор на рецесията. След това се излезе с решение за спомагателна държавна помощ, която да се даде на бизнеса.
 Бизнесът чака пряк диалог с държавното управление
Бизнесът чака пряк диалог с държавното управление

Помощта може да пристигна от свръхпечалбите на АЕЦ " Козлодуй " и БЕХ

И през днешния ден бизнесът показва, че счита препоръчаните ограничения от страна на държавното управление за неработещи на фона на обстановката с цената на природния газ и електрическата сила в конкурентни на България стопански системи. Схемата за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявката, че ще бъдат обезщетени 75% от разликата сред действителната пазарна цена за м. юли т. година (185,59 лева./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лв.. При цена 800 лв. да вземем за пример, каквато среднодневна цена към този момент сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лв., а ще останат дейно за заплащане невъзможните 560 лв. за мегаватчас. При такава картина доста първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще лимитират и поетапно спрат работа.

И през днешния ден бизнесът упорства за незабавна среща с Кирил Петков и то от незабавен порядък , с цел да се обясни зародилата извънредно рискова за стопанската система и обществения мир обстановка.

" Призоваваме Ви за оптималната експедитивност, централизация и координация в дейностите на държавните институции в неотложен и градивен разговор с нас, защото имаме вяра, че единствено по този метод може да бъдат открити решения. Ние не желаеме да водим разговор през медиите. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР