Петролът ще остане горивото с най-висок дял в световния енергиен

...
Петролът ще остане горивото с най-висок дял в световния енергиен
Коментари Харесай

ОПЕК: Петролът ще остане доминиращо гориво в световен план до 2045 г.



Петролът ще остане горивото с най-голям дял в международния енергиен микс до 2045 година макар възходящото търсене на други енергийни източници, в това число природен газ и възобновими източници.

Това разгласи Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) при показване на своя отчет " Световни петролни вероятности 2045г.

Според отчета търсенето на нефт се чака да нарасне от 90,6 милиона барела дневно през 2020 година до 108,2 млн. барела на ден през 2045 година

Търсенето на нефт ще нарасне внезапно през идващите няколко години, защото стопанските системи се възвръщат от пандемията, предвижда ОПЕК във вторник, добавяйки, че светът би трябвало да продължи да влага в производството, с цел да предотврати възможна рецесия макар енергийния преход.

Това контрастира с други възгледи, като тези в отчет на Международната организация по енергетика през май, в който отчет се споделя, че светът не би трябвало да финансира нови петролни планове, в случай че желае да доближи чистите нулеви излъчвания.

ОПЕК уточни, че най-големият растеж при търсенето се чака да бъде реалност в средносрочен проект, като се предвижда търсенето на нефт да доближи 104,4 млн. барела дневно до 2026 година



Въпреки това, растежът на петролното търсене ще се забави през втората половина на прогнозния дълготраен интервал и петролът евентуално ще съставлява 28% от международните енергийни потребности през 2045 година, спрямо 30% през 2020 година

Междувременно ОПЕК чака търсенето на природен газ да се усили с 21,6% и да образува към 23,3% от международния дял на горивата.

Потреблението на нефт ще се усили с 1,7 млн. барела дневно през 2023 година, достигайки 101,6 млн. барела на ден, предвижда ОПЕК на фона на към този момент повишените прогнози за петролното търсене през 2021 и 2022 година

" Търсенето на сила и нефт се усили доста през 2021 година след големия спад през 2020 година “, написа в предговора за отчета генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо. " Прогнозира се продължаващото разширение на търсенето в дълготраен проект ".

Според ОПЕК обаче се чака световното търсене на нефт да доближи плато след 2035 година.

" Дългосрочният напредък на търсенето на нефт ще бъде стеснен от възходящото нахлуване на електрически транспортни средства ", се показва в отчета на организацията.

Миналата година форматът " ОПЕК + " (ОПЕК и неговите съдружници, отпред с Русия) контракти рекордно понижение на производството с 9,7 млн. барела дневно, което е еквивалент на 10% от международните доставки.

С възобновяване на търсенето обаче, тези барели с нефт към този момент се връщат на пазара, само че ОПЕК съобщи, че е от значително значение да се усилят вложенията в доставки, с цел да се предотврати бъдеща рецесия.

Миналата година финансовите разноски за нефт нагоре по веригата спаднаха с близо 30% до към 240 милиарда $ заради пандемията.

" Ясно е, че незадоволителните вложения остават едно от огромните провокации за петролната промишленост ", написа още Баркиндо и прибавя: " Без нужните вложения има капацитет за по-нататъшна волатилност и предстоящ дефицит на сила ".

ОПЕК вижда, че търсенето на нефт ще се усили през идващите няколко години, само че възходящото предложение от Съединени американски щати и от други външни производители значи, че производството на петролния картел през 2026 година евентуално ще бъде 34,1 млн. барела на ден - под равнището от 2019 година, се показва още в отчета.

Въпреки това ОПЕК е оптимистично настроена за бъдещите си вероятности, като през идващите десетилетия пазарният му дял се усилва, защото конкуренцията от страна на производители отвън картела ще намалее. ОПЕК чака лимитираното произвеждане на така наречен " шистов " нефт в Съединени американски щати да доближи своя пик към 2030 година.

" Продължава да се чака, че петролът ще резервира позицията си номер едно в енергийния микс “, написа Баркиндо.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР