Петролът поскъпва за четвърта поредна сесия на търговия и е

...
Петролът поскъпва за четвърта поредна сесия на търговия и е
Коментари Харесай

Петролът поскъпва отново и е на път да нарасне за пети пореден месец



Петролът нараства за четвърта поредна сесия на търговия и е на път да означи растеж за пети следващ месец, отбелязвайки най-продължително възходящо придвижване от 2018 година насам.

В петък юнските фючърси на нефт Брент нараства с 2,4% към 109,80 $ за барел, а аналогичните фючърси на американския лек недопечен нефт WTI се покачват с 2,25% към 107,70 $ за барел.

Продължаващото повишаване е вследствие на засилващите се опасения за доставките, защото Европейският съюз наподобява се доближава към налагането на цялостно ембарго върху покупките на съветски нефт.

" Поскъпването от през вчерашния ден насам се дължи на нарасналата възможност от петролно ембарго на Европейски Съюз против Русия в скоро време, откакто Германия спря да се опълчва на сходна мярка ", разяснява Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank, представен от организация Marketwach. " Тази смяна в позицията не е изненада, като се има поради, че немският министър на стопанската система Хабек сподели преди няколко дни, че Германия в този момент внася единствено 12% от своя нефт от Русия ".

Коментарите на Карстен Фринч са факт, откакто през вчерашния ден " Уолстрийт джърнъл " цитира неназовани държавни чиновници, съгласно които немски представители в институциите на Европейския съюз са отдръпнали в четвъртък възраженията против налагане на цялостно ембарго на съветските доставки, само че при изискване че Берлин получи задоволително време да откри различни доставки.

Германия беше основна спънка пред такова ембарго на Европейски Съюз, обвързвано с нашествието на Русия в Украйна. Съединени американски щати и Обединеното кралство към този момент прекратиха покупките на съветски нефт.

Междувременно цените на дизела се покачиха на фона на лимитираните доставки на петролни дестилати от двете страни на Атлантика, означи още Фрич. Енергийната информация администрация на Съединени американски щати заяви в сряда, че запасите от дестилати са спаднали с 1,4 милиона барела през предходната седмица при прогноза за спад с едвам 100 хиляди барела.

" Освен това най-големият съветски производител на нефт възнамеряват в бъдеще да изисква заплащания в рубли и за дизеловите колета, което прави евентуално прекъсването на доставките, даже в случай че петролните артикули не са наранени от ембаргото на Европейски Съюз ", означи Фрич от Commerzbank.

С днешното повишаване на двата вида петролни фючърси с над 2%, цената на петрола Брент може да се увеличи в границите на отминаващата седмица с над 3,5% и с над 4% в границите на април, до момента в който американският лек недопечен нефт WTI може да повишаване в границите на тази седмица с близо 5% и с над 6% през приключващия месец април.

Това допуска, че и двата вида петролни фючърси ще нарастнат за пети следващ месец - най-продължителното възходящо придвижване от януари 2018 година насам, макар че Китай продължава със строгите локдауни в страната за ограничение на настоящата Covid вълна, което води и до ограничение на търсенето на нефт от втората по мощ международна стопанска система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР