Петролът поскъпна с повече от 1% в четвъртък, прекъсвайки тридневната

...
Петролът поскъпна с повече от 1% в четвъртък, прекъсвайки тридневната
Коментари Харесай

Петролът поскъпна с над 1% след запазването на лихвите в САЩ

Петролът нарастна с повече от 1% в четвъртък, прекъсвайки тридневната серия от спадове. Апетитът за риск се връща на финансовите пазари, откакто в сряда Федералният запас на Съединени американски щати задържа референтните лихвени проценти без смяна, написа Reuters.

Фючърсите на суровия нефт Брент се повишиха с 1.1% до 85.52 $ за барел към 9.00 ч. българско време, а фючърсите на американския лек недопечен нефт (WTI) се покачиха с 1.1% до 81.35 $ за барел.

И двата сорта се откриха на своите многоседмични дъна в предходната сесия.

Ралито на петрола идва дружно с облагите при финансовите активи, откакто Фед резервира главния си лихвен % неизменен на 5.25 – 5.50% на последното си съвещание в сряда.

Политиците имаха спор дали финансовите условия към този момент са задоволително затегнати, с цел да управляват инфлацията, и дали стопанска система, която продължава да надминава упованията, има потребност от още повече ограничавания.

Вероятно Фед още веднъж ще резервира лихвите през декември, като остави вратата отворена за по-нататъшни нараствания, в случай че е належащо. Това евентуално би могло да стабилизира придвижванията на пазарите, следени през последните няколко месеца “, сподели Джон Майер, основен капиталов шеф в Global X ETF.

Инвеститорите също наблюдават развиването в Близкия изток, с цел да преценяват дали може да бъдат нарушени доставките на нефт в района.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей прикани мюсюлманските страни да спрат износа на нефт и храни за Израел, настоявайки за преустановяване на бомбардировките на Ивицата Газа.

Иран, член на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), произвеждаше към 2.5 милиона барела дневно недопечен нефт през 2022 година, съгласно енергийни данни на Съединени американски щати.

Пазарните участници чакат среща на Банката на Англия в четвъртък. Инфлацията през октомври в еврозоната е била най-ниската от две години, демонстрираха експресните данни на Евростат, подхранвайки мнението, че Европейската централна банка (ЕЦБ) надали ще увеличи лихвените проценти скоро.

Анализаторите на J.P.Morgan пресметнаха, че световното търсене на нефт е приблизително 102.1 милиона барела дневно (bpd) през октомври – към 100 000 bpd под предходната им прогноза за месеца.

Данни от Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати (EIA) демонстрираха, че запасите от недопечен нефт в страната са се нараснали, защото рафинериите, подложени на сезонна поддръжка, рестартират блоковете по-бавно от предстоящото.

Но макар по-ниските количества на пречистване, запасите от бензин в Съединени американски щати са се повишили с 0.1 милиона барела през седмицата до 223.5 милиона барела, сподели EIA.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР