Петролът е като дивите животни - който го хване, си

...
Петролът е като дивите животни - който го хване, си
Коментари Харесай

Какво ще стане с цените на горивата

" Петролът е като дивите животни - който го хване, си е негов " , споделя през 50-те години на XX век един от първите американски петролни милиардери, Жан Пол Гети. От тогава до момента обаче картината с пазара на нефт е доста по-сложна. От началото на годината и доста по-скъпа.

Войната на Русия в Украйна се води на доста фронтове по целия свят. Извън най-тежкия - този, в който всеки ден умират стотици хора, сега се случва и една от най-мащабните стопански войни в историята на човечеството. Санкциите, които Европейския съюз, Съединени американски щати и всички останали страни постановиха на Русия, имаха за цел да понижат нейните благоприятни условия да финансира експанзията си към прилежащи страни. До момента те може и да затрудняват Москва, само че не съумяват да спрат войната. От началото на декември глобите минаха на доста по-сериозно равнище.

Първо Европейския съюз наложи ембарго върху по-голямата част от петролните доставки от Русия. Двете страни, които не престават да получават петрола си оттова, са Унгария (по водопровод през Украйна) и България, за която държавното управление на Кирил Петков контракти изключение, тъй че да приема още известно време съветски танкери. В същото време страните от Г-7 - седемте най-големи стопански системи в света (без Китай), оповестиха собствен вид на глобите - таван върху цената, на която може да се продава съветският нефт - 60 $ за барел. При оповестяването на тази марка пазарната цена беше малко над 90 $ за барел. Държавите от Г-7 имат принадлежности да наложат тази цена през собствеността върху петролните танкери, където имат сериозен дял, само че най-много през застрахователните компании, които застраховат петрола в самите танкери. През тези ограничения таванът на цената може да бъде натрапен на практика по целия свят. Дори и Русия да си купи задоволително танкери (която тя се пробва да направи), те не могат да минат през места като да вземем за пример Босфора, в случай че не са застраховани. Дори да стигнат по други направления до да вземем за пример Китай и Индия, те нямат каквато и да е причина да заплащат по-висока цена от тавана. Правилото на Жан Пол Гети към този момент не работи - Русия може и да е хванала петрола, само че той не е напълно неин.

Това е противоречива мярка. Фактът, че седемте най-богати демокрации лимитират свободата в пазара на нефт, не е изключително прелестен. Има и терзания, че западният свят (включително и България) може да пострада повече в сравнение с Русия, в случай че тя успее да откри различни пазари, даже и на по-ниска цена. Глобалната сметка ще се прави най-малко след няколко месеца, само че до тогава ембаргото на Европейски Съюз има директни резултати за България.
Реклама
Единствената българска рафинерия - " Лукойл Нефтохим ", е двойно сериозна - досега тя работи 100% с съветски петрол и се ръководи от съветска компания. За известно време тя може да разчита на контрактуваното изключение и да продължи да внася, само че казусът е, че няма да може да изнася рафинираните петролни артикули в други европейски страни. Това слага бизнес модела й пред сериозен проблем, тъй като нейният потенциал е доста по-голям, в сравнение с е българският пазар. И сега продукция от Бургас се изнася за прилежащи страни. Вероятността за рецесия - такава, в която няма да има гориво, не е огромна, само че протичащото се в този момент ще има отражение върху крайните цени на горивата (а оттова и отношение към инфлацията) през идващите месеци. () В броя ще видите още:

Свързани публикации Когато западните петролни наказания ударят 16 декември 2022, 06:30 Западът упрекна Турция за блокираните танкери 9 декември 2022, 06:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР