Петрол, газ, литий, храни, възобновяеми енергии: Бразилия разполага с това,

...
Петрол, газ, литий, храни, възобновяеми енергии: Бразилия разполага с това,
Коментари Харесай

Бразилия има всичко, което ще е нужно на света след войната

Петрол, газ, литий, храни, възобновими сили: Бразилия разполага с това, от което останалата част от света ще се нуждае незабавно, след като завърши съветската война против Украйна. Тъй като Русия се пробва да попречи на износа на зърно от Украйна, което визира най-много африканските страни, Бразилия може да запълни доста от празнините.

Бразилия може да се трансформира в " чудесна опция " за пазар, който от ден на ден търси освен качество и добра цена, само че и екологично чисти артикули, съобщи преди няколко дни вицепрезидентът на страната Жералдо Алкмин. Бразилската селскостопанска индустрия и полудържавната петролна компания в последно време осъществят милиардни облаги. Въпреки многото рецензии, главно поради вложенията във нездравословния за климата рандеман на петрол и газ, всъщност новият стопански проект на Бразилия е отговорът на страната на световното търсене.

" Първото нещо, което провокира войната в Украйна, бе растеж на цените и закъснение на икономическия напредък. В този смисъл Бразилия ще може да се нарежда добре предвид на компликациите, които изпитват тези пазари ", споделя за Дъждовни води икономистът Фелипе Нашименто от фондация " Жетулио Варгас ".

Атрактивна за непознати вложения?

Роберто Гуларт от Института за интернационалните връзки към Университета на Бразилия е на същото мнение: " Продължаващата война в Украйна открива пред Бразилия опцията да притегли вложения на своя територия ", споделя той за Дъждовни води. 

През първата година от войната и след края на мандата на дяснопопулисткия президент Жаир Болсонаро, 50% от директните задгранични вложения в Латинска Америка са отишли точно в Бразилия, сочат данните на Общността на латиноамериканските и карибските страни (CELAC). Тенденцията наподобява ще продължи: преди към месец, по време на визитата си в латиноамериканската страна, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи вложения за милиарди евро в района до 2027, огромна част от които ще бъдат ориентирани точно към Бразилия. Европейски Съюз счита да влага два милиарда евро в поддръжка на производството на екологичен водород в Бразилия и за поощряване на енергийната успеваемост в индустрията, разгласи още Фон дер Лайен.

Бразилия се преориентира

Докато Бразилия се трансформира в забавен пазар за задгранични вложения, с цел да може Западът да построи по-независими вериги за доставки, в геополитически проект страната се пробва да заеме неутрална роля. " Бразилия към момента счита, че не би трябвало да се постановат наказания на Русия, тъй като те имат слаб резултат и в последна сметка страда популацията ", споделя Гуларт за Дъждовни води. Това не е гледната точка на множеството европейски страни и САЩ, само че Бразилия резервира положителните си дипломатически, стопански и търговски връзки с Русия.

Проблем за Бразилия може да се окаже заплахата от икономическа рецесия в Китай. Пекин в този момент е най-големият търговски сътрудник на Бразилия - през 2022 обемът на двустранната търговия е достигнал 135 милиарда $. Ако Китай бъде обиден от очертаващата се към този момент рецесия, това ще се отрази отрицателно освен на комерсиалния баланс, само че и може да подтикне страните от Меркосур да помислят за подписване на съглашение за свободна търговия с Европейския съюз. Ако Брюксел реализира подобен пробив, тогава Бразилия в действителност ще се нарежда отначало на международната сцена. 

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Украйна: С евтини дронове против съветските танкове

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР