Петото издание на щафетния маратон на България – “София Екиден

...
Петото издание на щафетния маратон на България – “София Екиден
Коментари Харесай

Рекорден брой участници в щафетния маратон на България

Петото издание на щафетния маратон на България – “София Екиден Маратон” ще означи връх по броя на състезателите. Близо 100 тима ще започват в конкуренцията за възрастни, а към 40 тима ще се състезават при децата.

„ София Екиден Маратон “ ще се организира на 6 септември от 9:00 часа пред стадион „ Васил Левски “.

По традиция на старт ще застанат най-силните спортисти на страната в междинните и дълги бягания, както и стотици фенове на спорта.

Най-елитните ни бегачи Митко Ценов и Йоло Николов към този момент са подготвени със своя тим, а тази година конкуренция ще им бъдат част от най-силните спортисти от Румъния.

Състезанието е за тимове от по шестима души, които ще изминат класическата отдалеченост от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км = 42.195км).
 Събитието се организира в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното тичане.

През тази година съревнование още веднъж е под патронажа на посолството на Япония и ще означи 140 години от първите дипломатически връзки на България със света и 15 години България в НАТО.

Трасето е със старт-финал пред стадион „ Васил Левски “, а спортистите ще бягат из централните улици на столицата.

Щафетните маратони са извънредно прочувствени и са едни от най-популярните надпревари в света на леката атлетика. В разнообразни страни тези бягания имат друго име, само че уредниците на българската конкуренция избират класическото „ Екиден “ – в символ на почитание към японската традиция. За първи път щафетен маратон се организира точно в Япония.

Освен професионални спортисти в надпреварата могат да се запишат и фенове. Така всеки може да премери сили или да бъде в един тим с част от най-силните спортисти на България.

Отборите могат да бъдат напълно мъжки, женски или смесени. Записването продължава в уеб страницата на надпреварата – www.sofiaekidenmarathon.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР