Пети ден Русия отбелязва рекорден брой жертви - над 1000

...
Пети ден Русия отбелязва рекорден брой жертви - над 1000
Коментари Харесай

4 месеца ``домашен режим`` за неваксинирани над 60 г. и хронично болни в Москва |

Пети ден Русия отбелязва рекорден брой жертви - над 1000 за денонощие. От на следващия ден в Москва влиза в действие 4-месечният " домакински режим " за част от жителите на града, заяви Българска национална телевизия.

Неваксинираните хора над 60 години и тези с хронични болести ще би трябвало да не напущат домовете си. Почти цялостно затваряне следва и в Санкт Петербург, само че към този момент единствено за седмица.

Само за месец броят на инфектираните в Русия се е нараснал със 70%. След серията " черни върхове " за смъртност на дневна база, управляващите започнаха строги ограничения - от на следващия ден до 25 февруари всички неимунизирани московчани над 60-години и хората с хронични болести, ще би трябвало да си останат вкъщи. " Домашният режим " не важи за имунизираните и преболедувалите през последните 6 месеца. Не всички медици, обаче, поддържат концепцията за затваряне по домовете.

" Не мисля, че затварянето на хора в жилищни блокове ще има позитивен резултат. Защото те са с обща вентилация. И като им се постанова възбрана да напущат жилището си, им се лишава и опцията да дишат пресен въздух. Като парамедик мога да ви кажа, че огромна част от случаите на инфектирани възрастни хора, бяха такива, които от началото на пандемията не са напускали домовете си ", разяснява Дмитрий Беляков, началник на профсъюза на парамедиците в Москва.

Дните от 30 октомври до 7 ноември в цяла Русия ще бъдат оповестени за неработни. Ще бъде вероятен достъпът само до магазини за артикули от първа нужда и аптеки. Администрацията също стопира активност, като ще се издават само актове за раждане, смъртни актове и удостоверения за подписан брак или бракоразвод. В районите, в които обстановката е по-тежка, е допустимо мярката да влезе в действие по-рано.

Сред градовете, в които към този момент е несъмнено, че затварянето ще бъде съвсем цялостно, е Санкт Петербург. Там от идната събота заведенията ще имат право да вършат само доставки, питателните магазини и аптеките остават отворени. Затварят зъболекарските и ветеринарните кабинети, с изключение на за незабавни случаи, само че пък ще работят фризьорските салони. На музей и спектакъл ще може да се върви единствено със документ за ваксина.

Макар и да беше измежду първите страни, почнали имунизационната си акция, към днешна дата Русия изостава в броя на имунизациите. Една трета от 146-милионното население си е сложило ваксина. Останалите не желаят - част от хората са разколебани в качествата на съветските препарати, други са повлияни от акцията, която беше водена против западните ваксини. На въпрос дали би направил имунизациите наложителни, президентът Владимир Путин отвърна - на този стадий остават доброволни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР