Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД През изминалата седмица станахме свидетели на

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД През изминалата седмица станахме свидетели на
Коментари Харесай

Черни облаци се сгъстяват над пазарите

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

През миналата седмица станахме очевидци на поредност от отрицателни данни за положението на най-голямата международна икономическа мощ, както и за останалите водещи стопански системи. Фундаментът е разтърсен и все по-ясно става ясно забавянето на растежа на американската индустрия и спада в потреблението. Все съществени фактори за образуване на брутния вътрешен артикул (БВП). Опасенията на вложителите, че рецесията не чука, а към този момент тропа на вратата, се ускоряват. Неслучайно се наложи незабавната интервенция на ФЕД когато избухна ликвиден проблем на репо пазара измежду американските банки предходната седмица. Тогава лихвите на репо пазара отскочиха нагоре, натискайки предупредително паник бутона.

В Германия инфлацията продължава да гасне, а индустриалното произвеждане да се свива. Данните за последното тримесечия ясно сочат поява на застоялост в еврозоната. Страховете от задаващ се дълъг и нескончаем спад на стопанските системи на Стария континент се усилват с всеки минал ден. Допълнително масло в огъня наля и решението на Световната комерсиална организация, даващо право на Съединени американски щати да таксува с мита артикули от Европейския съюз.

Всичко това се случва на фона на незнайните към Брексит, на митингите в Хонгконг и нестихващото комерсиално напрежение по оста Съединени американски щати - Китай.

Пазарните участници, предусещайки връхлитащата ги стихия реагираха мигновенно, пренасочвайки вложенията си от по-рисковите си позиции в корпоративни бумаги към тъй наречените "убежища ", каквито са държавните скъпи бумаги, златото и $. При задалите се черни облаци над пазарите, пострадали, както нормално се оказват акциите и цветните метали. Водещите борсови показатели отчитаха спадове в цените на търгуваните корпоративни бумаги от порядъка на 2% до 4% за последната седмица. Със същият ритъм се намали цената и на цветните метали.

В същото това време американските 10-годишни облигации се радваха на огромен инвеститорски интерес и нарастнаха с 1 $. Златото още веднъж се устреми нагоре и добави 2% към цената си през последните три дни. Възходящата наклонност на $ от началото на годината е повече от постоянна. Въпреки желанието и упованията на мнозина да го детронират като съществена аварийна валута, той регистрира повишаване от 4.5% от началото на тази година.

На този декор държавните облигации на страните от Централна и Източна Европа останаха малко настрана от бурята. Ценовите им съмнения бяха минимални и те на процедура останаха на позициите си отпреди седмица. Полските 10-годишни еврооблигации не престават да носят минус 0.04% годишна рентабилност, а унгарските - 0.13 %.

Българската най-дългосрочна емисия с падеж 2035 година продължи своя напредък и нарастна с нови 15 евроцента, а доходността й се намали с един базисен пункт до 0.99% годишно. Емисиите ни с падежи 2028 година и 2027 година нарастнаха с по 50 и с 20 цента, вследствие на което носената от тях рентабилност се намали уместно с по 5 и 2 базисни точки и към този момент е 0.06% и 0.01% на годишна база, насочвайки се настойчиво към 0.00 %. Най-краткосрочните ни бумаги - с падежи 2024 година, 2023 година и 2022 година, продължиха да задържат позиции отпреди седмица. Те не престават да "носят " на вложителите възвращаемост надлежно минус 0.12%, минус 0.16% и минус 0.33% годишно.

На вътрешния второстепенен междубанков пазар се търсеха бумаги със срочност от 5 и 20 години до падежа им при рентабилност надлежно от минус 0.01% и 1.37 % на годишна база. Котировките на излъчванията с падеж след 10 години и след седем години до падежа са надлежно 0.29% и 0.10% на годишна база. Тези със срочност три години се котират при минус 0.25%, а едногодишните - при минус 0.40% годишно.

На 7 октомври Българска национална банка ще организира аукцион за продажбата на 95 млн. лв. номинална стойност от емисията с падеж 2039 година. Министерството на финансите осъществя досега от нея 500 млн. лв. номинална стойност посредством три аукциона, извършени от началото на лятото. Средната им емисионна рентабилност е 1.49 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР