Пет ключови гена са виновни за по-тежкото протичане на COVID-19

...
Пет ключови гена са виновни за по-тежкото протичане на COVID-19
Коментари Харесай

Ето ключът към тежкото каране на К-19

Пет основни гена са отговорни за по-тежкото протичане на COVID-19 и тази генетична диря би трябвало да бъде деликатно проучена за едно по-ефикасно бъдещо лекуване, предават Франс прес и Ройтерс.

Агенциите се базират на научна обява в сп. " Нейчър " и на основния създател на създаването Кенет Бейли от университета в Единбург, добавя Българска телеграфна агенция.

Неговият екип анализирал генома на над 2000 пациенти с тежка форма на COVID-19. Сравнявайки го с генетичните данни на здрави хора, били разпознати генетичните секвенции,присъщи за хората с тежко боледуване при новата коронавирусна зараза.

Тези секвенции играят значима роля при имунния отговор на организма в битката му с патогена.

Били изолирани пет гена IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 и CCR2.

" В рамките на нашето изследване доказахме, че хората, които създават по-големи количества от протеина TYK2, са изложени на по-голям риск от тежи форми на COVID-19. А на пазара съществува лекарство, което го инхибира ", съобщи Кенет Бейли.

Групата лекарства, които лимитират действието на упоменатия протеин, са наречени инхибитори на Янус киназа и се употребяват за лекуването на ревматоидния полиартрит.

От друга страна Кенет Бейли показа, че се организират опити за лекуване със синтетични антитела, с цел да се ограничи действието на протеина CCR2.

Екипът приканва незабавно да бъдат тествани инхибиторите върху пациенти с тежка форма на COVID-19.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР