Пернишките крадци №1 у нас! Изместиха люлинските апаши, разполагат с

...
Пернишките крадци №1 у нас! Изместиха люлинските апаши, разполагат с
Коментари Харесай

Пернишките крадци №1 у нас, изместиха люлинските апаши


Пернишките крадци №1 у нас! Изместиха люлинските апаши, разполагат с най-новата техника. 7 групи вършеят в богатите къщи, готвят се за удари по Коледа, работят единствено по информация.
Пернишките крадци са №1 у нас сега по брой осъществени закононарушения и мащаб на плячката. Бандите от миньорския град публично са съумели да детронират емблематичните си съперници от столичния кв. „ Люлин “, които години наред държаха топкласацията в този незаконен бизнес.Това споделиха криминалисти от бранш „ Кражби “ в Главна дирекция „ Национална полиция “ пред „ Телеграф “. „ Перничани разполагат с най-новата техника както за влизане с щурм, по този начин и за автокражби. По наша информация се приготвят за удари в празничните дни, когато множеството хора не са в домовете си. Затова желаеме да заострим вниманието на обществото “, оповестиха криминалистите.

Най-елитните групи от Перник са 7. Половината косвено са подчинени на престъпник с прякор Пуйката, който е задържан няколко пъти през годините. В групите влизат по 3-4 души, като всеки си има своя компетентност и умения. Често обаче за тъкмо избран удар минават от едно ОПГ в друго и взимат % от облагата. „ Те в никакъв случай не работят на сляпо. Винаги е по предварителна информация, че в дадена къща има огромна сума пари. Последният случай е от преди две седмици. Семейство беше продало парцел за 200 000 евро в София и бързо се похвалили. Явно техни недоброжелатели разтръбили новината и след 3 дни от парите нямаше и диря “, описаха проверяващи. По думите им възрастните хора крили пачките в дома си, което било извънредно неправилно. Все още няма арестувани по този случай.

Освен посредством познати крадците добивали много информация и от обществените мрежи. Те следили профилите на заможни и известни хора и дебнели по кое време ще се похвалят от някоя екзотична дестинация. По същата скица преди няколко години обраха бижута и кеш за над 400 000 лева от вкъщи на плеймейтката Моника Валериева. Още няколко нейни колежки изгорели с големи суми, само че защото не можели да потвърдят произхода им, не подали сигнал публично в Министерство на вътрешните работи.

Друг индикатор за опитните крадци била коледната декорация в набелязаните домове. „ Ако до през вчерашния ден всички лампички и всевъзможни играчки са светели, а през днешния ден всичко е мрачно, е знак за тях, че могат да работят. Въпреки че съвсем всички парцели са със СОТ, те разполагат с запушалка и влизат “, обясниха проверяващи. Затова молиха постоянно когато отпътуваме, в случай че можем, да осигурим видеонаблюдение и да приказваме с някой член от фамилията, който да наглежда парцела.

На опитните крадци са нужни приблизително към 10 минути да оберат жилище. Особено в случай че става въпрос за къща, в която няма никой, може и малко повече, защото търсят сейф или друго укритие за бижута и пари, считат служители на реда. Десетки видеозаписи от охранителни камери разкриват по какъв начин апашите тършуват, до момента в който стигнат до задачата.

Министерство на вътрешните работи обичайно всяка година преди коледните и новогодишните празници излиза със препоръки към жителите. Ако до предходната година беше хората да не се хвалят със фотоси в обществените мрежи за воаяжи в екзотични дестинации, то в този момент фокусът е преместен. „ Ако сте продали неотдавна парцел или сте получили завещание, не споделяйте обществено. Престъпниците съумяват да получат информация по всевъзможни канали и се превръщате в цел “, споделят служители на реда. Същото важи и за покупка на скъпи движимости като часовници и скъпоценни камъни, които са нормален подарък за Коледа и се пазят в домовете на хората. Друг съвет на Министерство на вътрешните работи е в жилищата да не се държат огромни суми и полезности, изключително когато притежателите са на отмора.

Рецидивисти, лежали по пандизите, и наркозависими най-често са хващани след кражби на жилища в жилищни блокове. „ Това са хора, които се ориентират по външните белези на дома – климатик, първокласна врата. С кози крайник и щанга разрушават и влизат. Крадат пари и дребна техника, която да не им тежи при бягството “, разясниха проверяващи. По думите им в навечерието на Рождество хората би трябвало да са по-бдителни кой влиза и излиза във входа и в случай че имат подозрения, че някой може да е апаш, да сигнализират на тел. 112.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР