Периоди от далечното минало на студен и сух климат са

...
Периоди от далечното минало на студен и сух климат са
Коментари Харесай

Студен, сух климат е свързан с изчезването на неандерталците

Периоди от далечното минало на леден и изсъхнал климат са помогнали на нашите типове да заменят неандерталците в Европа, демонстрира ново проучване, съобщи Асошиейтед прес. Учените са открили, че сходни студени интервали са съвпаднали с очевидното изгубване на нашите еволюционни братовчеди в разнообразни елементи на континента, последвано от появяването на нашите типове Хомо сапиенс.

"Дали те са се преместили или са починали, ние не можем да кажем ", споделя Майкъл Стаубвасер от Университета в Кьолн в Германия.

Неандерталците едно време са живели в Европа и Азия, само че са измрели преди към 40 000 години, единствено няколко хиляди години, откакто нашите типове Хомо сапиенс са пристигнали в Европа. Учените дълго време са дебатирали какво е подкрепило това и някои от тях показаха като причина климата. Други предложиха като пояснение възможни епидемии или концепцията, че новодошлите типове са надвили над неандерталците в борбата за запаси.

Стаубвасер и неговите сътрудници са насочили вниманието си върху съществуващите климатични, археологични и екологични данни и са добавили нови знаци за климата в предишното, взети от проучвания на две пещери в Румъния.

Тяхното изследване е изтъкнало два студени и сухи интервала. Единият е почнал преди към 44 000 години и е траял към 1000 години. Другият е почнал преди към 40 800 години и е траял шест века. Времето на тези събития съответствува с интервали, в които артефактите от неандерталците изчезват и признаци за Хомо сапиенс се появяват тук-там в долината на река Дунав и във Франция, споделят учените. Климатичните промени може да са довели до промяната на горите с терени с храсталаци и Хомо сапиенс може би е бил по-добър в адаптирането към тази нова среда спрямо неандерталците.

Катерина Харвати, специалист по неандерталците в Университета в Тюбинген в Германия, която не е взела участие в проучването, споделя, че е от изгода да има нови климатични данни от Югоизточна Европа, район, за който се допуска, че е бил употребен от Хомо сапиенс, с цел да се пръсне и в други елементи на континента. Харвати споделя, че не е ясно дали неандерталците са изчезнали и Хомо сапиенс се е появил по същото време, което е посочено от създателите на новото проучване, тъй като предходните проучвания, които те цитират в него, се базират на лимитирани доказателства и са нещо, което може да се оспорва.

Според Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон новото проучване привежда безапелационни причини за въздействието на климатичните промени върху неандерталците, макар че съгласно него има и други фактори, които са съдействали за изгубването им.

Рик Потс от института Смитсониън пък дефинира новото проучване като "свеж нов взор " върху тематиката за замяната на типовете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР