Пенсиониране и съкращаване на преподаватели и администрация, намаляване на бонуси

...
Пенсиониране и съкращаване на преподаватели и администрация, намаляване на бонуси
Коментари Харесай

Закъсали финансово университети режат разходи, за да получа държавна помощ

Пенсиониране и редуциране на преподаватели и администрация, понижаване на бонуси и прекъсване на в допълнение възнаграждение, стесняване на разноските за отопление, бензин или командировки. Това са част от ограниченията, които два държавни университета, които имат финансови проблеми, ще би трябвало да подхващат, с цел да получат парична помощ от страната.

Става въпрос за Стопанската академия в Свищов, която още предходната година разгласи, че не може да заплаща заплатите на преподавателите и изиска в допълнение финансиране от националния бюджет, както и за Минно-геоложкият университет в София.

Плановете на висшите учебни заведения за усъвършенстване на разноските и увеличение на приходите бяха признати в сряда от държавното управление, а дружно с това то гласоподава и отпущането на спомагателни средства за университетите. Така Стопанската академия ще получи 2 млн. лв., с цел да „ върже “ бюджета си. Сумата за Минно-геоложкият университет е 650 000 лв..

Според Закона за висшето обучение спомагателните дотации се дават за финансиране на осъществяването на стратегии за консолидация и за оптимизация на държавните висши учебни заведения. Програмите са създадени от университети, само че се одобряват от Министерския съвет.

И от двете висши учебни заведения ще би трябвало да бъдат пенсионирани преподавателите и чиновниците от администрацията, които имат право на пенсия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР