Пенсиите и заплатите до 650 лв. не могат да бъдат

...
Пенсиите и заплатите до 650 лв. не могат да бъдат
Коментари Харесай

Без запор на пенсия до 650 лв.

Пенсиите и заплатите до 650 лева не могат да бъдат запорирани от 1 януари. Причината е повдигането на минималната работна заплата от 610 на 650 лв..

Според Гражданско-процесуалния кодекс наложително осъществяване може да бъде ориентирано единствено върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата. Това значи, че от по-ниските пенсии /масовия случай/ удръжки не би могло да се вършат и ЧСИ би трябвало да преизчислят удръжките от идващия месец. По данни на Национален статистически институт възрастните с пенсия до 650 лв. са 1,8 милиона души.

Принудително осъществяване не може да се постанова и за работещите, които получават до минималната заплата. Ако пенсионер или работещ получава на месец сред 650 лв. и 1300 лв. (двукратния размер на минималната работна заплата), то на него ще му удържат една трета от прихода, в случай че няма деца. Ако има малчугани, които устоя, може да му се вземе не повече от една четвърт от приходите. Така, в случай че заплатата или пенсията е 651 лв., то запорът ще бъде надлежно 195 лв. или 162,75 лева на месец, според дали има деца, сочат елементарни сметки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР