Пенсиите да бъдат увеличени с 11%, а не както се

...
Пенсиите да бъдат увеличени с 11%, а не както се
Коментари Харесай

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите да бъдат увеличени с 11%, а не както се говореше през последните дни – с 10 на 100. Това ще изиска служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов. Предложението си той ще направи на утрешното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, предава „ Дневник “.

Ръстът с 11 на 100 бе признат от Народното събрание, само че от няколко дни се твърди, че той ще е по-малък.

„ Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е належащо някой да ме поучава “. Това се споделя в позиция на Иванов, изпратена от пресцентъра на министерството.

Тя е в отговор на изказванията, че се приготвя нарастване на пенсиите с 10%, тъй като
по този начин се получава при изчисляването им по така наречен швейцарско предписание.
Окончателното решение с какъв брой да е нарастването ще се вземе от надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Иванов напомня, че такава обстановка е имало преди 1 юли 2021 година и тогава надзорът на Национален осигурителен институт е приел решение в полза на пенсионерите.

Увеличението би трябвало да влезе в действие от 1 юли. Твърденията обаче, че то може да е с 10% пристигнаха заради отчетената публично по-ниска инфлация от прогнозните планове.
Предложението за по-ниския % беше записано
в план на решение на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, оповестява БНР. Заседанието на съвета е планувано за 14 май.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, се
прави по „ швейцарското предписание “ –
нарастване с 50% от растежа на инфлацията и 50% от растежа на междинния застрахователен приход.

В Бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула растежът от 1 юли 2024 г. на пенсиите би трябвало да бъде с 11%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР