Пегланата колбасица е един от най-популярните сушени деликатеси в Сърбия.

...
Пегланата колбасица е един от най-популярните сушени деликатеси в Сърбия.
Коментари Харесай

Що е то Пеглана колбасица и защо я наричат сръбска виагра?

Пегланата колбасица е един от най-популярните сушени деликатеси в Сърбия. Тя печели фенове с неповторимия си усет и със славата си на естествена виагра. Сърбите обичат да се майтапят, че хапнат ли от нея, мъжете се снабдяват с полова мощност, а дамите – стават още по-игриви.

Според някои митове рецептата за Пеглана колбасица датира още от времето на Османското господство. Затова и в нея не участва свинско месо. Но пък мръвка не липсва – в салама има все отбрано телешко, козе и овче месо, които се овкусяват с ароматни и пикантни подправки.

Най-подходящото време за подготвяне на Пегланата колбасица е началото на зимата, когато и в България започваме да сушим обичаните си салами. След като овкусеното месо се изпълни в вътрешности, се оформят подкови и саламът се оставя да се суши. С това обаче работата не завършва.

 Суджук

През няколко дни подковите би трябвало да се минават със стъклено шише или точилка. Редовното изглаждане спомага за отстраняването на образувалите се мехурчета. Така луканката става гладка, стегната и вкусна. А когато е подготвена за консумация, се сервира с вино или ракия.

 Суджуци Снимка: Илияна Димова

Легендарната Пеглана колбасица е толкоз обичана в Сърбия, че на нея е отдаден фестивал, който по традиция се провежда в Пирот последния уикенд на януари. На събитието идват посетители от всички елементи на Балканите, които имат шанса да се нагостят с невероятния салам и да опитат от доста други достоверни специалитети.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР