Печурката се една от най-обичаните гъби у нас. Над 95

...
Печурката се една от най-обичаните гъби у нас. Над 95
Коментари Харесай

Откъде идват печурките в България и опасни ли са?

Печурката се една от най-обичаните гъби у нас. Над 95 на 100 от този тип гъби у нас се внасят от Полша.

За обработката на гъбите, които се произвеждаш в Полша, се употребява технология, която убива всички бактерии по повърхността им. В същото време обаче вътре в тях остават бактерии, които утежняват качеството им. Така на пазара се появяват очевидно свежи и бели гъби, които са остарели от вътрешната страна. Те са по-нисък клас, само че пък за сметка на това са на по-ниска цена, което ги прави и по-търсени от локалните прекупвачи.

Максималният период за предпазване на печурките е сред 5 и 7 дни. При предпазване на 2 до 4 градуса интервалът се удължава най-много до 10 дни. Гъбите от Полша обаче устоят повече от 14 дни. Специалистите въпреки всичко прецизират, че след този интервал гъбите се променят очевидно външно и вкусово, само че въпреки всичко не стават токсични.

У нас на ден идват сред 5 и 10 тона печурки от Полша. От съюза на гъбопроизводителите у нас са отправили зов към Министерството на земеделието и храните за подкрепяне и отбрана на българския гъбопроизводител. Те желаят налагане на условия за минимални доставки в питателните вериги на български артикули, както и надзор на доставките от Полша.

Относно хипотетичния случай с натравянето с печурки преди дни в мнението си те показват, че култивираните печурки сами по себе си няма по какъв начин да са токсичен артикул.

 Печурки

За да се откри типът и най-много – повода за натравянето, би трябвало да се изчакат лабораторните и медицинските проучвания. Ако въпреки всичко печурките се окажат извършител, то доставката им ще следва да се наблюдава от контролните органи по храните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР