Печелят ли се обществени поръчки на Столична община благодарение на

...
Печелят ли се обществени поръчки на Столична община благодарение на
Коментари Харесай

Защо колата става камион, а трионът - косачка |

Печелят ли се публични поръчки на Столична община с помощта на заявления с погрешно наличие? 

Вече има формален сигнал за това и е забавно дали общината в действителност ревизира декларациите или го прави единствено наужким. Тази инспекция би трябвало да завърши до края на ноември.

Става дума за " Поддържане на паркове и градини, зелени площи към транспортни трасета и дървесни насаждения  за 2019-2021 година по 19 позиции, процедурата по която е открита на 12 април 2019 година

Дали има задоволително техника е главен аршин, по който се избира коя компания да поддържа зелените площи в София.

На първия стадий техниката се декларира единствено посредством декларация.

Фирмите в сектора не са доста и се познават добре, познават си и техниката. Две от тях  " Алдес " ЕООД и " Комунална техника ", се усъмняват, че съперниците им в действителност имат машините, които са заявили.

Те апелират състезанието. Губят делата, само че съумяват да получат от Комисията за защита на конкуренцията уверение, с което Столична дирекция на вътрешните работи - Пътна полиция да даде информация за оповестените в декларациите на спечелилите компании коли. Както и уверение, с което да изискат информация от съответните органи какво се крие зад регистрационните номера на другата техника -  автовишки, косачки и така нататък, изисквани за осъществяване на поръчката средства. 

Отговорите са смущаващи. В масивите на " Пътна полиция " вместо камиони под някои от номерата се водят леки коли. В масивите на Държавната организация по метрологичен надзор, която записва вишките, част от тях ги няма. А от масивите на производителя " Щил " излиза наяве, че сходна техника или в никакъв случай не е внасяна в България, или че с този и този номер е нещо напълно друго - да вземем за пример трион, вместо косачка.

От " Алдес " и " Комунална техника " подават два сигнала до Столична община, само че нямат отговор по какъв начин са приключили инспекциите по тях.

Когато ние спечелим конкурс за поддръжка на зелена повърхност, Общината желае да докараме цялата техника на площад " Св. Александър Невски ". Седем души ни ревизираха. Караха ни да разпъваме вишките и мереха толкоз ли са високи, колкото заявяваме, описа шефът на " Комунална техника " Николай Янакиев. 

Подал съм сигнали до Столичната община, да забележим дали и съперниците ни ще ги ревизират по този начин, разяснява той.

Двете изгубили компании нападат на първо време публичната поръчка в частта по обособени позиции 4, 12 и 14. В сигнала се твърди, че три компании " Грийнтаун " ЕООД, " Алверс комерс " и " Титан БКС " ЕООД са класирани, с помощта на заявления с погрешно наличие.

Първият сигнал - до зам.-кмета по озеленяване Десислава Билева е от 17 декември предходната година. В него се твърди, че Грийнтаун е заявил погрешни данни за 19 машини, Алверс комерс за 9, а Титан БКС не е дал данни за фабричните номера на 3 моторни коси, 6 моторни резачки и една фреза за накъсване на дънери. А съгласно напътствията на комисията всички участници в процедурата следва да показват Декларация за техническо съоръжение " с посочен в нея тип, модел и брой на съответното съоръжение " и " фабрични номера на малогабаритната техника.

Участникът не е отхвърлен от процедурата, макар че не е извършил това изискване, показват от Алдес и настояват, че е налице " неравнопоставеност сред участниците ".  

Сред най-драстичните образци за несъответствия сред заявено пред Следствен отдел към окръжна прокуратура и действително съгласно данните на Пътна полиция са: 

" Алверс " заявява, че ще употребява 4 броя лични МПС с категория Евро 5.

От данните на Столична дирекция на вътрешните работи се оказва, че единият автомобил няма евро 5. Другият - не е благосъстоятелност на компанията, а на физическо лице. Третият и четвъртият би трябвало да са автовишки. Но едната се елементарен камион, а другата - камион с кран.

В декларацията на Титан БКС също има странни разминавания. Вместо товарен автомобил, под този регисграционен номер в " Пътна полиция " е записана елементарна лека кола. А вишките пък въобще не съществуват - едната е със служебно прекъсната регистрация, друга е спряна от придвижване още през юли 2011 година. 

Във втория сигнал - до кмета Йорданка Фандъкова от 30 юли тази година се нападат позиции 10, 11 и 13. 

Отново се показва, че при заявеното от Титан БКС има разминавания. Декларираният товарен Мерцедес Атего 816 въобще не съществува в регистъра на " Пътна полиция ". А под номера на различен товарен мерцедес от декларацията излиза лека кола Мазда. 

Въпреки подадените няколко сигнала до Столична община не са подхванати нужните дейности за премахване на нередностите при осъществяване на процедурата за общиствената поръчка, както и не са осъществени инспекции по отношение на предоставените сигнали, а комисията на възложителя наново позволява до класиране участници като Титан БКС и Алверс Комерс, настояват изгубилите.

И настояват да се потърси отговорност от компаниите, подали погрешни данни за присъединяване в публичната поръчка и те да бъдат включени в листата на стопанските субекти с нарушавания в АОП. 

Според подателите на сигналите отговорност би трябвало да понесат и хората от администрацията на Столична община " по отношение на осъществени голям брой нарушавания и незаконосъобразни дейности или бездействия ". 

Позицията на Столична община: 

През 2019 година Столична община афишира социална поръчка за поддържане на паркове, градини, зелени площи към транспортни трасета и дървесни насаждения по 19 обособени позиции. През март 2020 година са подписани контракти за 6 от обособените позиции, а останалите 13 позиции са обжалвани пред Върховния административен съд. През септември 2020 година Върховен административен съд удостоверява класирането на 3 от обжалваните позициите и Столична община е сключила контракт с класираните и доказани от съда реализатори. 

През този интервал в Столична община са изпращани две тъжби от фирми-участници в публичната поръчка („ Алдес “ ЕООД и „ Комунална техника “ ЕООД). Със заповед на кмета на Столична община са осъществени две инспекции на техниката на участниците. Проверките са открили съществуване на заявената техника от всички участници, които са класирани преди всичко (проверка през 2019 г.) и съществуване на заявената техника на изпълнителите по към този момент подписаните контракти (проверка 2021 г.). 

През 2021 година 10-те останали позиции са обжалвани още веднъж пред Върховен административен съд, като през октомври тази година Върховен административен съд удостоверява класирането на Столична община на 8 от позициите и връща за наново разглеждане на комисията по избора две от позициите.

Преди сключване на договорите комисията по избора има обвързване да извърши инспекция на техниката, заявена в офертата на всеки реализатор, за доказване съществуването й. До края на ноември ще приключат инспекциите на заявената техника на всички реализатори, доказани от Върховен административен съд за 8-те позиции. Договори с определените реализатори се подписват единствено при изискване, че комисията откри наличната техника.

В комисията, която прави инспекциите с изключение на представители на администрацията, вземат участие и общински съветници от разнообразни политически сили в Столичния общински съвет.

Съгласно т. 3.5.3 от раздел III. „ Изисквания към участниците “ от Документацията за присъединяване, всеки участник в процедурата следва да разполага с минимално техническо съоръжение за осъществяване на публичната поръчка. Видно от документите за присъединяване, за осъществяване предмета на публичната поръчка, за всяка от обособените позиции, е нужен огромен запас от механически средства и съоръжение, който да подсигурява обезпеченост на всички нужни действия. За доказване на сходството с по този начин поставения критерии за асортимент, възложителят тъкмо и ясно е показал какви са документите, които потвърждават посочените условия, а точно: документи за доказване (представят се единствено при изискванията на член 67, алинея 5 и 112, алинея 1, т.2 от ЗОП) – декларация за техническото съоръжение, което ще бъде употребявано при осъществяване на публичната поръчка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР