Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като

...
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като
Коментари Харесай

Прополисът - пчелният антибиотик

Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като същински вълшебници, те събират разнообразни растителни субстанции и откакто ги преработят със секретите си, ги трансформират в качествено нови артикули – пчелно млечице, мед, восък, a може би най-ценният от тях e прополисът.

Какво в действителност съставлява този по този начин известен в националната медицина пчелен артикул? Това са растителни смоли, които пчелите трансформират във високо дейно оръжие против патогенни бактерии, вируси и гъбички. Целта им е да защитят кошера от болестотворни микроорганизми. С прополис те облицоват клетките на „ родилното поделение ”, където се излюпва поколението и дезинфекцират входа и най-използваните елементи на кошера. Показателна за значимата му функционалност е и самата дума, която в превод от гръцки значи „ отбрана на града ”. И в действителност, открито е, че без прополис през зимата пчелното семейство умира от разнообразни заболявания, даже да има обилие от храна.

Хората стартират да употребяват лечебното деяние на този натурален антибиотик още в Древността. Тъй като е ефикасен против стрептококи и стафилококи, се ползвал най-вече за укрепване на гнойни рани и язви. Днес външно, под формата на мас или смес се употребява за лекуване на микози по кожата, дерматити, за стерилизация на следоперативни рани. Приеман вътрешно, той ускорява отбраната на организма като от една страна усилва кръвообразуването и производството на антитела, а от друга стопира развиването на разнообразни типове бактерии и вируси, като наример тези на туберколозата, салмонелата, и грипа.

Прополисът има доста комплициран състав, само че антисептичните му свойства се дължат главно на флавоноидите и етеричните масла – естествени антибиотици, които някои растения създават за отбрана от микроорганизмите. Антимикотичният резултат пък е с помощта на органичните киселини. Останалите субстанции - смоли, восък, пъстър прашец, дъбилни субстанции, алдехиди, естери, терпени, аминокиселини, витамини и голям брой микроелементи допълват тези дейности. Разбира се, прополисът няма силата на синтетичните антибиотици, само че за разлика от тях не има токсично деяние и бактериите не привикват към него. Затова е подобаващ за най-много за профилактика и усилване на имунната система, както за възрастни, по този начин и за дребни деца.

Как да си извършите дестилат от прополис (клеева тинктура)
Прополисът се продава в магазините за пчелни артикули под формата на пръчки. Една пръчка (30 гр.) замразете във фризера за едно денонощие. Така другояче лепкавия прополис става чуплив и с чук за месо, можете да го стриете на прахуляк. След това го смесете със 100 мл. алкохол, най-добре е да употребявате 95 градусов зърнен алкохол, само че за жалост той мъчно може да се откри. Имайте поради, че медицинските спиртове, които се продават в аптеките са подобаващи единствено за външно приложение. Затова, в случай че смятате да пиете тинктурата, по-безопасно е да използвайте водка. Когато прополисът е стрит доста тънко нейният градус е задоволителен, с цел да разтвори потребните съставки. В идващите 5 дни единствено разклащайте сместта, а на 6-я я прецедете. Съхранявайте тинктурата на хладно и в мрачно шише. Приемайте я под формата на капки за усилване на имунитета през зимата, при хронична отмалялост и за филтриране на организма от отрови.

“За възрастни дозата е 30 капки на ден, за деца - толкоз капки, на колкото години е детето, разтворени в сок или негорещ чай. ”

Единственото, което би трябвало да имате поради е, че е допустимо прополисът да провокира алергична реакция, по тази причина първо тествайте екстракта на дребен сектор от кожата, най-добре на сгъвката на ръката.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР