Пазаруването е първата крачка към предпазването от хранително натравяне. За да

...
Пазаруването е първата крачка към предпазването от хранително натравяне.
За да
Коментари Харесай

Как да се предпазим от хранително натравяне?

Пазаруването е първата крачка към предпазването от хранително натравяне.

За да гарантирате личното си здраве и това на околните е належащо да купувате добре опакована храна. Ако да вземем за пример забележите, че дадена консерва или пакетиран хранителен артикул е подут, въобще не е целесъобразна бъдеща консумация.

Гответе единствено с пастьоризирано мляко и млечни артикули. Избирайте яйца, които наложително се съхраняват в ледник. Проверявайте дали измежду тях има пукнати или нечисти.

Когато пазарувате едва замразени пиле или риба наложително ги опаковайте добре в непромокаеми пликове, защото капките кръв могат да заразят останалите ви артикули.

Ако пък по рибата, която сте избрали, има следи от скреж или лед – най-вероятно продуктът е бил размразяван и по-късно наново замразяван. Избягвайте търговци, които продават риба на пътя или от автомобил.

Препоръчително е още, в случай че няма да готвите закупените замразени меса в същия ден, да си носите хладилна чанта, в която да ги съхранявате, в случай че пътят до у дома е повече от час. В противоположен случай определените артикули могат да бъдат рискови.

 Как да се предпазим от хранително натравяне?

Температурата на хладилника би трябвало да е 5 градуса, а на фризера минус 18. Максималното време, в което пилето и рибата могат да се съхраняват в ледник, е два дни.

Съхранявайте яйцата в картона им в хладилника, вместо на вратата на хладилника.

Винаги проверявайте етикетите на консервите и бурканите, с цел да определите по какъв начин би трябвало да се съхраняват. Например кетчупът и майонезата би трябвало да стоят в хладилника след отварянето им. Ако сте съхранявали продуктите повърхностно, най-добре е да ги изхвърлите.

Картофите и лукът никога не би трябвало да се съхраняват под мивката, тъй като течовете от тръбите могат да ги увредят. Те не би трябвало и да стоят в хладилника, дръжте ги на хладно и изсъхнало място.

Не съхранявайте храна покрай домашен почистващи артикули и химикали, поучават от организацията „ Активни консуматори “.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР