Пазарджик. Резултатите от реализацията на проект Изпълнение на мерки за

...
Пазарджик. Резултатите от реализацията на проект Изпълнение на мерки за
Коментари Харесай

Община Пазарджик представя резултатите от реализацията на проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради

Пазарджик. Резултатите от реализацията на план „ Изпълнение на ограничения за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания в град Пазарджик – IІ стадий “ на Община Пазарджик ще бъдат показани на конференция през днешния ден в Областния информативен център. Това оповестиха от Община Пазарджик .

Проектът се финансира от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, Приоритетна ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “, процедура BG16RFOP001-1.001-039 „ Изпълнение на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020 “ по Договор № BG16RFOP001-1.013-0006-C01 (№ РД-02-37-11/12.03.2020 г.) и е на стойност 3 637 331,50 лева, от които 545 599,71 лева са национално съфинансиране, а 3 091 731,79 лева е финансирането от Европейския фонд за районно развиване.

Проектът е ориентиран към повишение енергийната успеваемост и постигане минимум клас на енергопотребление „ С “ на жилищните здания, обекти на намеса, възстановяване на достъпа на хора с увреждания до постройките, градивно възобновяване и увеличаване, където е предписано, с което да се обезпечат по-добри условия на живот в МЖС, топлинен комфорт и по-високо качество на виталната среда.

В процеса на реализация на плана в 21 многофамилни жилищни здания бяха осъществени строително-монтажни работи, свързани с внедряване на енерго-спестяващи ограничения, които водят до реализиране минимум клас на енергопотребление " С " на постройките, в това число топлоизолация по ограждащите структури (фасадни детайли и покрив), замяна на дограма, замяна на стълбищно осветяване и съпътстващи строително-монтажни работи, свързани с осъществяването на ограниченията за енергийна успеваемост и възобновяване на първичното положение, нарушено вследствие на обновяването; ограничения, свързани с възстановяване на достъпа на лица с увреждания до сградите; ограничения по градивното възстановяване/усилване, а за постройките, за които в отчета от обследването за енергийна успеваемост е потвърдено реализиране на спестовност на първична сила мин. 60% – и ограниченията, предписани като наложителни в техническото проучване.

В резултат на осъществяването на плана ще се усъвършенства образът на градската среда, усъвършенствани са експлоатационните характерности на многофамилните жилищни здания, като в тях са обезпечени по-добри условия на живот и по-високо качество на виталната среда. С използването на ограниченията за енергийна успеваемост се реализира и понижаване на годишното ползване на първична сила и на излъчванията на парникови газове, което, с изключение на стопански резултат за живущите в обновените здания, има и неоспорим екологичен резултат за всички жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР