Пазарът на труда и бизнесът в бъдеще все повече ще

...
Пазарът на труда и бизнесът в бъдеще все повече ще
Коментари Харесай

МОН ще инвестира в професии, необходими за пазара на труда

Пазарът на труда и бизнесът в бъдеще от ден на ден ще изискват експерти с доста положителни професионални умения и цифрови компетентности, в сравнение с експерти с висше обучение. Затова ние влагаме в специалности и професионални посоки, от които има действителна нужда в обществото. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на Годишната среща на Българския конгрес на бизнес водачите с посланици в понеделник.

„ Работим в екип, с цел да модернизираме образованието – и като стратегии, и като материална база, и като подготовка на учителите “, сподели министър Вълчев за измененията в региона на професионалното обучение. Той означи, че тази година план-приемът в професионалните гимназии на доста места е синхронизиран по райони. Училища, районни ръководства, общини и регионални управи, представители на бизнеса дружно предложиха паралелки с специалности, от които има действителна потребност на пазара на труда. Висшето обучение също се синхронизира с пазара на труда, тъй като от ден на ден работодатели търсят висококвалифицирани експерти, а не хора с дипломи. Затова е направен Списък с предпочитани професионални посоки, в които страната влага повече средства. Такива са техническите, инженерните, педагогическите, аграрните науки. Прави се профилна оптимизация на висшето обучение, означи министърът.

Той заяви, че се отпускат спомагателни стипендии както в професионалното обучение, по този начин и в предпочитаните професионалните посоки във висшите учебни заведения. Целта е да се стимулират повече младежи да избират тези специалности, от които пазарът на труда има потребност, и да се задържат завършващите приблизително обучение в страната. Отделно се вършат реинтеграционни стратегии за връщане на младите експерти от чужбина.

Наличието на добре готови експерти и откриватели е решителен фактор за икономическия напредък и нововъведенията. Необходимо е да се влага в построяването на висококвалифициран човешки капацитет с нови умения във високотехнологични области, на цифрово грамотни експерти, които да основават нови артикули.

Според министър Вълчев развиването на научните проучвания в интерес на обществото също е от значително значение Те оптимално бързо би трябвало да допринесат за възстановяване на живота на хората, на средата, в която живеем. Той уточни, че поощряването на приложните научни проучвания и фокусирането им върху предпочитаните области, както и развиването им въз основата на задачи, е една от задачите на Националната тактика за развиване на научните проучвания. За осъществяването й ще способства ефикасното действие на Центровете за върхови научни достижения и Центровете за подготвеност, построяването на които ще бъде финансирано от Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “.

.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР