Павелско може да се нарече селото с най-много параклиси у

...
Павелско може да се нарече селото с най-много параклиси у
Коментари Харесай

Малък Ерусалим се е сгушил в Родопите

Павелско може да се назова селото с най-вече параклиси у нас

Малък Ерусалим се крие в Родопите. В Павелско поддържат вярата си с 33 параклиса. То се намира в северната част на Родопите или на към 20 км от Чепеларе.

" Навярно може да се назова селото с най-вече параклиси у нас. Тук живеят към 500 души, които от стотици години се грижат за вярата, като поддържат тези параклиси. А донорите не престават да подаряват и то светещи кръстове като този зад мен ", споделя кореспондент на.

Общо 34 християнски храма посрещат вярващите. 33 са параклиси и всеки от тях е кръстен на друг светия.

" Св. Трифон " сме го сложили в региона, който е характерен за лозови насаждения, за лозята. Друг параклис, наоколо тук, който е - " Св. Мария и Магдалена ". По нагоре, където е кръстчето е " Св. Петка ". Още по-нагоре, къде е телевизионната кула се намира " Св. Димитър ". А тук в ниската зона е " Св. Тодор “, изясни някогашният кмет на селото Иван Славов.

Този параклис е единственият в центъра на селото. Всички останали са разпръснати в неговото землище. Друга част от параклисите ни демонстрира кметът. Три от тях са със светещи кръстове. На процедура всеки е осиновен от гражданин на селото и се поддържа от него като втори дом, споделя Атанас Станков.

„ Където и да отидем тези 33 параклиса напълно са подмазани боядисани. Това го вършат на доброволни начала, хората сами “, сподели той.

Влизаме и в църквата-паметник на културата. Построена през 1834 година от локалния господар Марко Иванов. Той персонално взел ферман от султана, който сложил изискване храмът да се построи единствено за 40 дни.

„ През деня павелчани с магарета, катъри карали камъни, тикли и строели. Вечерта турското обитаеми, което го е имало тогава, са събаряли. Но все пак не са успявали да съборят всичко и на 40-ия ден църквата е подготвена “, описа Атанас Станков.

Павелско скоро ще се снабди с още два параклиса. Единият ще носи името " Вяра, Надежда, Любов ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР