Павел Чиков, основателят на правозащитната организация Агора, която ще защитва

...
Павел Чиков, основателят на правозащитната организация Агора, която ще защитва
Коментари Харесай

Адвокат на Христо Грозев проговори. Как да избегне арест?

Павел Чиков, създателят на правозащитната организация „ Агора ”, която ще защитва журналиста Христо Грозев, съобщи пред Нова телевизия, че в черния лист на Москва има общо 180 души. 19 от тях са публицисти, а шестима към този момент са арестувани. Грозев е единственият, който е разгласен за търсене и не е руснак. Според Чиков, с цел да избегне арест, българинът не би трябвало да стъпва в Русия. Но той може да бъде предаден на Кремъл и от други близки режими. Според юриста страните, които биха помогнали за задържането и прехвърлянето в Москва на Грозев и останалите от листата, са някогашните руски републики като Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

„ Грозев е първият чужденец, преследван наказателно по обвиняване за погрешна информация за Русия и за войната в Украйна. Това е безусловно извънредно и демонстрира, че съветското държавно управление е доста ядосано на всичко, което той прави професионално ”, споделя Чиков. И добавя, че публично към момента не е оповестено защо тъкмо се търси българският публицист.
-->
„ Казва се единствено: Христо Грозев. Търси се от съветските служби. Сложена е фотографията му и това е всичко ”, изяснява юристът.

В черния лист на Русия групата на публицистите е втората по величина. Най-много са политическите деятели. По закон всеки, упрекнат в разпространяване на погрешна информация, се санкционира със затвор от 5 до 10 години.

„ Миналата пролет „ Белингкат ” бяха оповестени за непознат сътрудник в Русия, дружно с още няколко групи, които работят като проверяващи публицисти и всички те следят войната в Украйна. По тази причина не мисля, че това е непосредствено обръщение към България, а по-скоро обръщение, което цели да замлъкнат всички гласове ”, разяснява Чиков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР