Пътят има способността да пречиства ума. Сякаш изхвърляш ненужните товари

...
Пътят има способността да пречиства ума. Сякаш изхвърляш ненужните товари
Коментари Харесай

10 съвета за пътуване с кола в чужбина

Пътят има способността да пречиства мозъка. Сякаш изхвърляш ненужните товари един по един – първо изхвърчат битовите терзания, а на сръбската граница към този момент си подготвен да се разделиш и с терзанията за идните работни планове.

Докато чакаш инспекцията, открехваш прозореца и усещаш аромата на изгорели газове. Да, мирис, вярно прочетохте. Вече не вдишваш неприятната тежка миризма на градския прибързан авто темп. Вдишваш свободата. Колата се задвижва и през прозореца влиза към момента прохладния въздух на ранната августовска заран.

Предлагаме ви 10 значими неща, за които да се погрижите, преди да отпрашите с мръсна газ към изхода на града за мечтаната дестинация. Да забележим кои са те.

 10 съвета за пътешестване с кола в чужбина

1. Обмислете добре маршрута

Пригответе си настояща пътна карта. Освен смарт телефона, би трябвало да разполагате с нещо, на което не може да му падне батерията или да му спре интернетът. Направете си онлайн информация за положението на пътя, по който сте избрали да минете, както и за плануваните поправки в региона.

За предпочитане е да избирате основни пътища, с цел да има къде да спирате за отмора, зареждане на гориво и тоалетна.

2. Вземете си задоволително храна

За пътуващите с деца това е пределно ясно изискване. За тези без – в случай че до момента не е било, то дано стане. Мислите си, че не отивате в пустошта и даже да огладнеете все ще изскочи някоя бензиностанция да хапнете един сандвич небрежно. На доктрина е по този начин, само че постоянно практиката демонстрира друго. Знаете ли, че на унгарската граница може да чакате повече от четири часа? Добре е да сте си подсигурили храна и питиета, изключително в горещите летни дни. Снабдете се с най-обикновената хладилна чанта и я напълнете с плодове, сандвичи, десертчета, вода…

Друг значим миг във връзка с препитанието е честото късно идване след дълго и изморително возене. Не очаквайте заведенията или хотелските заведения за хранене да работят в късните часове, изключително в случай че отивате към края на сезона (който и да е той). По-добре да си донесете нещичко на вятъра, в сравнение с да не спите от звуците на недоволните си стомаси.

3. Какви медикаменти да вземете?

Добре е да се заредим с по-широк набор от медикаменти, а не с количества от тях и да ги носим в истинските им опаковки. В аптеките в Европа мъчно ще вземете нещо без рецепта, тъй че не тръгвайте неподготвени. Ето какво е значимо да носите със себе си: обезболяващи и температуропонижаващи, противоалергични, медикаменти за стомашни проблеми и натравяния, лекарства за изгаряния и други кожни дразнения (ухапвания от инсекти, контактни алергии) и препарати за отнасяне на контузии (навяхвания, натъртвания).

Ако приемате медикаменти, изписани особено за вашето положение, проверете техния статут в страната, към която сте се насочили. Същото можете да извършите и за останалите изброени нагоре, с цел да сте сигурни, че не сте в нарушаване. Влезте в уеб страницата на Министерството на външните работи и там ще видите по какъв начин може да стане това.

4. Спирайте постоянно за тоалетна и отмора

Този съвет може да ви се стори прост и подразбиращ се, само че от време на време е нужно да се обръща особено внимание на привидно обикновени неща. Често отвън страната може да попаднете на пътища с дълги сектори без бензиностанции, заведения и тоалетни.

Веднага щом видите място за отдих, възползвайте се от него. Стискането може да ви навлече съществени проблеми и даже провали почивката, като ви докара уринарни проблеми.

 10 съвета за пътешестване с кола в чужбина

5. Направете си здравна застраховка

Тази услуга не коства скъпо (говорим за двуцифрена сума). Отивате в някоя застрахователна организация и научавате цялостните условия и покритие на услугата, след което за минути ви издават документ. Купете си успокоение и сигурност, не спестявайте тъкмо от това.

6. Проверете какви документи за автомобила са ви нужни

Потърсете цялостна информация по отношение на условията на съответната страна. Насоки за това още веднъж ще откриете на уеб страницата на Министерството да външните работи.

7. Проверете какви са заплащанията по пътя

Много от автомагистралите около нас са платени. Може да се наложи да си закупите винетен стикер или да платите пътна такса. Погрижете се да имате задоволително пари в брой.

8. Внимавайте за рестриктивните мерки на скоростта

Дори и да не бъдете спрени сега на нарушаване на рестриктивните мерки, може да получите така наречен „ честитка “ по пощата незабавно щом се приберете. Разбира се, не това е най-важното. Спазвайте разпоредбите най-много от позиция на сигурността, още повече когато пътят не ви е прочут.

По аутобаните постоянно може да срещнете табели с изключение на за оптималната, и за минимална разрешена скорост. Не подценявайте минималната скорост, тъй като и за нея има прилични санкции, а и може да застрашите придвижването.

Паркирайте единствено на регламентирани места (добре е да се поинтересувате авансово кои са те и къде се намират най-близките до мястото, където сте отседнали) и не заемайте повече от едно паркомясто.

 10 съвета за пътешестване с кола в чужбина

9. Повторете техническия обзор

Не разчитайте на годишната инспекция, в случай че е минал повече от месец и смятате да поемете на дълъг път. Повторете я директно преди пътуването, с цел да се уверите, че тръгвате със здрав автомобил, което подсигурява безаварийно напредване.

Към здравната застраховка, можете да извършите и застраховка на колата, която ви обезпечава даже юрист при случай.

10. Сложете видеорегистратор

Никой не е застрахован от това да стане жертва или очевидец на ПТП. В доста случаи е мъчно да се потвърди тъкмо кой и по какъв начин е провокирал случая. Има обаче средство (без да ви звучи като реклама), което може да попълни изчезналите късчета на пъзела и да ви защищити от неприятни обстановки.

Желателно е да закупите едно такова устройство за колата си, изключително в случай че пътувате отвън страната (можете да го извършите за сума от порядъка на 100-200 лева.). Включете го и не го спирайте през целия път.

И още нещо за край: Добре е да пътувате с още един водач

Колкото и умел да се чувствате, шофирането на непознат терен може да повлияе на положителните ви качества. Стресът е в пъти по-голям. Добре е да има още един водач, с който да се редувате на избрани от вас шпации. В случай, че това не е допустимо – почивайте постоянно и дейно, въпреки това да ви забави. Безопасността е най-важната част на вашето пътешестване. Леко и безаварийно!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР