Пътуванията през океана току-що станаха малко по-зелени. Днес пътнически самолет

...
Пътуванията през океана току-що станаха малко по-зелени. Днес пътнически самолет
Коментари Харесай

Самолет на Virgin Atlantic прелетя от Лондон до Ню Йорк със 100% устойчиво гориво

Пътуванията през океана преди малко станаха малко по-зелени.

Днес пътнически аероплан на Virgin Atlantic извърши полет от Лондон до Ню Йорк, употребявайки 100% стабилно авиационно гориво (УАГ), което е забележителна стъпка към декарбонизацията на полетите на дълги дистанции.

Задвижван от мотори Rolls-Royce Trent 1000, самолетът Boeing 787 на Virgin излетя от лондонското летище Хийтроу малко преди 7:00 ч. сутринта по Гринуич във вторник и дойде на интернационалното летище „ Джон Ф. Кенеди “ в Ню Йорк към 15:00 ч. по Гринуич. Полет100, както го назовава Virgin, отбелязва първия път, когато аероплан от постоянните линии прави дълъг полет на 100% УАГ.

 Boeing 787 first flight

Boeing 787

На полета участваха милиардерът и създател на Virgin Atlantic Ричард Брансън, основният изпълнителен шеф на самолетната компания Шай Вайс и английският министър на превоза Марк Харпър, само че с тях нямаше други пасажери или товари.

„ Не бих могъл да се гордея повече, че през днешния ден съм на борда на Полет100 дружно с екипите на Virgin Atlantic и нашите сътрудници, които работят дружно, с цел да начертаят пътя за декарбонизация на авиацията на дълги дистанции “, сподели Брансън в изказване.

Полет100 се появява единствено една седмица откакто бизнес аероплан Gulfstream G600 извърши първия в света трансатлантически полет, употребявайки същото биогориво. Произведено от отпадъчни материали, като да вземем за пример олио за готвене и скотски мазнини, УАГ понижава излъчванията на CO2 с до 80%, понижава праховите частици с 90% и отстрани серния оксид, като в същото време работи тъкмо както обичайното реактивно гориво.

УАГ може да играе значима роля в декарбонизацията на полетите на дълги дистанции. Той би могъл също по този начин да помогне на промишлеността да се приближи до по този начин наречената тактика „ нулев реактивен мотор “ – т.е. задачата на авиацията да доближи нулева чиста стойност на излъчванията до 2050 година Понастоящем промишлеността е виновна за към 2-3% от международните въглеродни излъчвания, само че този дял може да бъде понижен, в случай че устойчивото гориво стане необятно налично.

То може да коства 3 пъти повече от стандартното гориво за реактивни мотори и все още съставлява по-малко от 0,1 % от общото количество на употребяваното гориво за реактивни мотори в света. Търсенето също единствено нараства, като самолетните компании се стремят да усилят %, който могат да смесват с керосин. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати пресмята, че всички форми на авиация в последна сметка ще се нуждаят от 35 милиарда галона годишно, с цел да реализиран задачите за нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година

„ УАГ просто не е задоволителен и е ясно, че с цел да се реализира огромно произвеждане, би трябвало да забележим доста повече вложения “, прибавя основният изпълнителен шеф на Virgin Atlantic Шай Вайс. „ Това ще се случи единствено при съществуването на регулаторна сигурност и механизми за ценова поддръжка, подкрепени от държавното управление. Полет100 потвърждава, че в случай че вие го произведете, ние ще го купим. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР