Пациентски организации Заедно с теб осъдиха бездействието на държавата за

...
Пациентски организации Заедно с теб осъдиха бездействието на държавата за
Коментари Харесай

Пенка Георгиева: Оказваха ни натиск да се трансплантират деца в Правителствена болница

Пациентски организации " Заедно с теб " осъдиха бездействието на страната за противозаконните трансплантации.

" Сигналите са от много години, не са свързани с последните трансплантации за подправени родствени връзки, които разгласи служебният министър доктор Кацаров, защото това може би е ставало тихомълком и не е излязло в медиите. Те не са български жители и по никакъв метод не сме сигнализирани ние ", сподели ръководителят на Пациентски организации " Заедно с теб " Пенка Георгиева в предаването " България заран " по телевизия Bulgaria ON AIR.

И разясни, че сигналите през годините са от най-висш държавен административен чиновник в Министерството на здравеопазването.

" Във Фонда за лекуване на деца бяхме подложени на напън да се трансплантират български деца, бебета в Правителствена болница, в случай, че там няма задоволително опит. И съгласно някои лекари там няма мултидисциплинарни екипи, които да поемат по-късно тези трансплантирани деца. Това, което беше ужасяващото е, че шефовете на Фонда и уронването на тази държавна институция за лекуване на деца си отиваха по разпореждане на проф. Спасов ", добави Пенка Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ доктор Тинка Троева е била един от сполучливите и добре работещи шефове.

" Тя беше уволнена поради това, че ние се преборихме едно 5-месечно бебе да отиде за чернодробна трансплантация в Германия, а не както настояваше националният съветник проф. Спасов да бъде трансплантирано в Правителствена болница. Знаете и случая с дребния Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация, който също трябваше да се трансплантира там, само че с помощта на медиите това детенце беше в чужбина ", акцентира ръководителят на пациентска организация " Заедно с теб ".

Тя е безапелационна, че нередностите са много. Попитана за какво се закри Агенцията по трансплантации и се преобразува в Дирекция, тя отговори:

" Последният шеф - доктор Марияна Симеонова, работеше доста интензивно с всички пациентски организации, свързани с трансплантации. Ние участвахме доста интензивно там. Агенцията, с тази си бистрота и с тази си интензивност към обществото, пречеше. И откогато тя стана Дирекция към Медицинския контрол - нещата изчезнаха. Ние към този момент загубихме връзка с институциите, процесите, които се случваха, а беше добре, когато трансплантирани пациенти участваха в разглеждането на документите на идващите, които се нуждаят от трансплантация. "

Пенка Георгиева напомни, че чакащите за трансплантация са доста. Надява се новото държавно управление още веднъж да включи пациентските организации като качество за поръчител и като качество на доверие на обществото в донорството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР