Пациентите с множествена склероза (МС), които се придържат към средиземноморска

...
Пациентите с множествена склероза (МС), които се придържат към средиземноморска
Коментари Харесай

Може ли средиземноморската диета да помогне на хората с множествена склероза да запазят мисловните си умения?

Пациентите с множествена склероза (МС), които се придържат към средиземноморска диета, са изложени на по-нисък риск от проблеми с паметта и мисленето спрямо пациентите на различен хранителен режим. Това откри авансово изследване, оповестено на 1 март. То бе показано на 75-ата годишна среща на Американската академия по неврология, която се организира в Бостън от 22 до 27 април 2023 г. 

Средиземноморската диета включва огромни количества плодове, зеленчуци, риба и здравословни мазнини като зехтин и по-малък банкет на млечни артикули, меса и наситени мастни киселини.

" Вълнуващо е, че евентуално ще сме в положение да помогнем на хората, които живеят с Министерски съвет, да поддържат по-добре когнитивните си функционалности посредством средиземноморския режим на хранене ", сподели ръководителят на проучването Илана Кац Санд от учебното заведение по медицина Икан към " Маунт Синай " в Ню Йорк. Когнитивните усложнения са присъщи при Министерски съвет и постоянно се утежняват с течение на времето, даже и при лекуване, означи доктор Кац Санд. " Когнитивните усложнения са доста постоянно срещани при Министерски съвет и постоянно се утежняват с течение на времето, даже при лекуване с модифициращи заболяването лечения. Хората, живеещи с Министерски съвет, се интересуват доста от методите, по които могат да бъдат дейни от позиция на метода на живот, с цел да подобрят резултатите си. "

В изследването са взели участие 563 души с Министерски съвет. Те са попълнили въпросник, с цел да покажат какъв брой прецизно съблюдават средиземноморската диета. Въз основа на отговорите им се слага оценка от 0 до 14 точки, като по-високи оценки получават тези, които съблюдават диетата по-стриктно.

Впоследствие, въз основа на резултатите, изследователите разделят участниците в четири групи. Групата с най-нисък резултат има 0-4 точки, а тази с най-голям - 9+.

Участниците също по този начин се подложили на три теста, оценяващи уменията им за мислене и памет. Когнитивното увреждане се дефинира като резултат, по-нисък от петия персентил на два или три от тестванията.

Общо 108 души, или 19 %, са имали когнитивни нарушавания.

Изследователите откриват, че при хората, които съблюдават по-стриктно средиземноморската диета, рискът от когнитивни увреждания е с 20% по-нисък спрямо тези, които не я съблюдават.

Сред хората от групата с най-нисък резултат от диетата 43 от 133 души, или 34%, са имали когнитивни нарушавания спрямо 13 от 103 души, или 13%, от хората в групата с най-голям резултат от диетата.

Връзката е по-силна измежду хората с прогресираща Министерски съвет, при която болестта непрекъснато се утежнява, в сравнение с измежду тези с рецидивиращо-ремитентна Министерски съвет, при която то се разраства и по-късно минава в интервали на ремисия.

Важно е да се означи, че резултатите са същите и тогава, когато откривателите прецизно поправят други фактори, които биха могли да повлияят на риска от когнитивно увреждане, като социално-икономически статус, тютюнопушене, показател на телесна маса, високо кръвно налягане и физически извършения.

" Сред факторите, свързани със здравето, степента на сходство на хранителния режим със средиземноморския модел беше надалеч най-силния предиктор за когнитивните резултати на хората и за това дали те дават отговор на критериите на проучването за когнитивно увреждане ", сподели Кац Санд.

Тя добавя обаче, че преди резултатите да бъдат доказани, ще би трябвало да се проведат по-дълги изследвания, които да наблюдават хората във времето, както и добре планувани интервенционни клинични изпитвания. Ограничение на изследването е, че тестванията са правени единствено един път.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР