Пациенти сигнализират, че противогрипните ваксини са свършили. При по-упорито търсене

...
Пациенти сигнализират, че противогрипните ваксини са свършили. При по-упорито търсене
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини са изчерпани почти навсякъде

Пациенти алармират, че противогрипните ваксини са свършили. При по-упорито търсене единични бройки към момента се намират, само че до дни се чака да се изчерпат.

Ситуацията е такава от няколко дни. Към този миг в случай че някой към момента желае да си направи ваксина, просто би трябвало да обиколи аптеките и да се надява, че някъде ще е останала единична численост.

Тази година противогрипната ваксина дава отбрана против повече типове грип и се доставя от две фармацевтични компании. Количествата са съобразени с потреблението през предходните сезони, когато са се ваксинирали не повече от 3% от българите. Заради засилен интерес този път обаче, количествата са се изчерпали прибързано.

За да се оправят с казуса, здравните управляващи са почнали договаряния с фирмите-производители за доставка на още бройки ваксини.

От Здравното министерство обясниха още, че се прави всичко допустимо следващата година противогрипните ваксини да станат наложителни и да се дават гратис на всички българи над 65 годишна възраст. Дори и тогава обаче те би трябвало да се слагат единствено след рекомендация от доктор, безапелационни са медиците, които разясняват – отбраната от един от най-очакваните варианти тази година не влиза в противогрипната ваксина, осведоми Bulgaria ON AIR.

Към момента обаче пред кабинетите няма заболели от грип. Ситуацията се чака обичайно да се усложни след края на месеца, когато температурите се намалят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР