Патриотично движение Народна сила организира пресконференция под надслов Да защитим

...
Патриотично движение Народна сила организира пресконференция под надслов Да защитим
Коментари Харесай

Движение Народна сила организира пресконференция Да защитим българите в Украйна

Патриотично придвижване " Народна мощ " провежда конференция под надпис " Да защитим българите в Украйна ". 
Събитието ще се състои на 11 юни 2020 година от 11 ч. в гр. София (сградата на БТА).  По време на конференцията ще бъде показана Декларация (адресирана до МВнР) в поддръжка на българското малцинство в Украйна! Участие ще вземат цивилен и патриотични организации, обединени от тематиката: Подкрепа и отбрана за българското малцинство в Украйна! По публични данни в рамките на дн. Украйна през днешния ден живеят над 200 хиляди българи.  Въпреки че българското малцинство е едно от най-големите в страната, поддръжката на българската страна към неговото културно, административно и духовно предпазване е към момента незадоволителна!  Тези дни станахме очевидци на териториално-административна промяна в Болградския регион, която цели да раздели българската общественост на 5 обособени елементи! Също по този начин от няколко години следим систематични опити за " украинизация ", духовно и културно заличаване на българите в Украйна!  Припомняме, че още през 2017 година беше признат така наречен Закон за образованието в Украйна. В чл.7 от него се показва, че „ единственият език в просветителния развой в образователните заведения е държавния (т.е. украинския) език ”! От 2019 година влезе в действие Закон за украинския език, съгласно който: „ потреблението на държавния (т.е. украинския) език в учебно-възпитателния и просветителния процеси във всички образователни заведения е наложително ” (чл.17)! Освен рестриктивните мерки да учи и приказва майчиния си език, българското малцинство в Украйна е насила да промени и своята духовната принадлежност от до неотдавна формалната в страната Украинска православна черква към автокефалната Православна черква на Украйна, в границите на така наречен „ политика на украинизация ”! Особено остро осъждаме нападенията над лица от български генезис в Болградкса област, както и срамните надписи върху културни монументи в Украйна, на които станахме очевидци през отминалите дни! Надяваме се, че сходно на западните съседи на Украйна – Унгария, Молдова, Полша и Румъния, българската страна ще стартира да организира по-активна политика в поддръжка и отбрана ползите на българското малцинство в украинските земи! Предварително изричам своята благодарност за проявения национализъм и съпричастност към това общобългарско и национално дело! Събитието ще се състои на 11 юни 2020 година от 11 ч. в гр. София (сградата на БТА).
По време на конференцията ще бъде показана Декларация (адресирана до МВнР) в поддръжка на българското малцинство в Украйна.
Участие ще вземат цивилен и патриотични организации, обединени от тематиката: Подкрепа и отбрана за българското малцинство в Украйна!
По публични данни в рамките на дн. Украйна през днешния ден живеят над 200 хиляди българи .
Въпреки че българското малцинство е едно от най-големите в страната, поддръжката на българската страна към неговото културно, административно и духовно предпазване е към момента незадоволителна.
Тези дни станахме очевидци на териториално-административна промяна в Болградския регион, която цели да раздели българската общественост на 5 обособени елементи!
Също по този начин от няколко години следим систематични опити за " украинизация ", духовно и културно заличаване на българите в Украйна!
Припомняме, че още през 2017 година беше признат така наречен Закон за образованието в Украйна. В чл.7 от него се показва, че „ единственият език в просветителния развой в образователните заведения е държавния (т.е. украинския) език ”.
От 2019 година влезе в действие Закон за украинския език, съгласно който: „ потреблението на държавния (т.е. украинския) език в учебно-възпитателния и просветителния процеси във всички образователни заведения е наложително ” (чл.17)!
От " Народна мощ " акцентират, че с изключение на рестриктивните мерки да учи и приказва майчиния си език, българското малцинство в Украйна е насила да промени и своята духовната принадлежност от до неотдавна формалната в страната Украинска православна черква към автокефалната Православна черква на Украйна, в границите на така наречен „ политика на украинизация ”!
" Особено остро осъждаме нападенията над лица от български генезис в Болградкса област, както и срамните надписи върху културни монументи в Украйна, на които станахме очевидци през отминалите дни!
Надяваме се, че сходно на западните съседи на Украйна – Унгария, Молдова, Полша и Румъния, българската страна ще стартира да организира по-активна политика в поддръжка и отбрана ползите на българското малцинство в украинските земи!
Предварително изричам своята благодарност за проявения национализъм и съпричастност към това общобългарско и национално дело! ", показват още уредниците на утрешното събитие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР