Патриарх Неофит се срещна с посланика на Словения у нас

...
Патриарх Неофит се срещна с посланика на Словения у нас
Коментари Харесай

Патриарх Неофит се видя със словенския посланик

Патриарх Неофит се срещна с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш, оповестиха от Българската патриаршия.

Срещата се е състояла в постройката на Софийската митрополия и в нея са взели участие Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарх Неофит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - шеф на отдела " Връзки с обществеността " при Светия синод на БПЦ.

По време на приема Анжей Франгеш е споделил, че е извънредно значимо за Словения и за посолството на страната у нас да има положителни връзки с Българската православна черква. " Вие представлявате най-древната просвета в Европа и за мен е изключително значимо това по какъв начин обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната ", е споделил дипломат Франгеш. Той е отбелязал, че за Словения е било извънредно значимо да открие посолство в България, тъй като българският и словенският народ са приятелски нации и имат общо минало.

" За мен БПЦ е най-важният страж на полезностите. Всички славянски народи са се учили и въз основа на вашето познание. Без Светите братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и в този момент, а и нещата нямаше да са сложени по този метод. Заради това ще сме ви постоянно признателни. Имаме огромно предпочитание да си спомагаме, в която и да е област. Имаме голямо почитание към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата подготвеност да помогнем на Българската черква в служението й ", е споделил посланикът на Словения. Анжей Франгеш е изразил готовността на Словения да помогне във всяка една област от служението на Българската черква, както и на нейното предпочитание за подкрепяне на българската общественост в неговата страна.

Патриарх Неофит е споделил, че Българската православна черква се старае да поддържа положителни контакти с останалите християнски изповедания и с Поместните православни църкви.

На срещата е бил подложен и въпросът с визитата на папа Франциск у нас. " Смятаме, че тези контакти оказват помощ доста да бъдем едно общество, което е изповядвало положителните взаимоотношения с другите. Стараем се този развой да бъде поддържан за обща изгода ", е споделил патриархът. Той е добавил, че се надява Словения да помогне в това дело - " да поддържаме Светото Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР